Lymfoedeem

In bijna alle weefsels van ons lichaam ontspringen kleine lymfehaarvaten. Het lymfevatenstelsel is te vergelijken met het bloedvatenstelsel, maar in plaats van bloed vervoert dit stelsel lymfe.

De lymfe voert de eiwitten, de afvalproducten en het vocht af uit het weefsel. Lymfehaarvaten gaan over in grotere lymfebanen die samenkomen in lymfeknopen, ook lymfeklieren genoemd. Die liggen vooral in de hals, aan het sleutelbeen, onder de oksels, in de buikholte en in de liezen. Ter hoogte van de borstregio wordt de lymfe terug in het bloedvatenstelsel gebracht.

Lymfensysteem lymfenstelsel

Lymfoedeem is een opeenhoping van water en afvalproducten in het weefsel net onder de huid. Het ontstaat als het lymfestelsel dit vocht niet goed kan afvoeren doordat de lymfebanen en/of lymfeklieren beschadigd of geblokkeerd zijn. Dit kan gecombineerd zijn met een verhoogde last die op het lymfestelsel gelegd wordt (zoals in het geval van een ontsteking). De normale drainage van de lymfe is dan onderbroken, de eiwitten worden niet meer afgevoerd, trekken vocht aan en dit vocht stapelt zich op in de weefsels. Bij een snelle zwelling kan dat ook pijn veroorzaken.

Laatst aangepast op