Baarmoederhalskanker opsporen: het uitstrijkje

De Vlaamse overheid biedt vrouwen van 25 t.e.m. 64 jaar aan om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen in het kader van het Vlaams bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Hoe kun je deelnemen aan dit onderzoek? En wat als je nog geen 25 jaar bent of ouder dan 64?

Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich heel langzaam. Met het uitstrijkje kunnen voorstadia en ook beginnende baarmoederhalskankers worden opgespoord, nog voor je er zelf iets van merkt. Door deze voorstadia (indien nodig) te behandelen kan baarmoederhalskanker alsnog worden voorkomen. Door baarmoederhalskanker in een vroeg stadium te behandelen, is de kans op een succesvolle behandeling groter.

Maak een geïnformeerde keuze

Vind op deze pagina's alle informatie om voor jezelf de voor- en nadelen te kunnen afwegen en om te beslissen of je deelneemt aan het bevolkingsonderzoek.

In het kader van het Vlaams bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker kunnen vrouwen van 25 tot en met 64 jaar één keer om de drie jaar een uitstrijkje laten nemen. Voor de meeste vrouwen is het onderzoek van het uitstrijkje volledig gratis.

Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 25 tot en met 64 jaar. Daarom biedt de Vlaamse overheid vrouwen tussen 25 en 64 jaar aan om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich heel langzaam. Met het uitstrijkje kunnen voorstadia en ook beginnende baarmoederhalskanker worden opgespoord, nog voor je er zelf iets van merkt. Door deze voorstadia (indien nodig) te behandelen kan baarmoederhalskanker alsnog worden voorkomen. Door baarmoederhalskanker in een vroeg stadium te behandelen, is de kans op een succesvolle behandeling groter.

gynaecologisch onderzoek uitstrijkje

Als je nog niet deelnam of als het langer dan drie jaar geleden is dat je een uitstrijkje liet nemen, ontvang je een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker van het Centrum voor Kankeropsporing. Je maakt zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog op een dag dat je niet ongesteld bent. Als je al een uitstrijkje liet nemen, ontvang je 3 tot 4 jaar hierna een uitnodiging als je ondertussen nog niet opnieuw deelnam.

Ook vrouwen die gevaccineerd werden tegen het humaan papillomavirus worden uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Het vaccin vermindert het risico op baarmoederhalskanker maar beschermt niet tegen alle types van het virus. Wie ingeënt is, kan dus nog altijd baarmoederhalskanker krijgen. Daarom blijft het wenselijk om een uitstrijkje te laten nemen.

Je beslist zelf of je meedoet aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Heb je nog twijfels of vragen, praat er dan over met je arts.

Let op: de uitslag van het uitstrijkje is een momentopname. Een goede uitslag is geen garantie dat alles in orde blijft totdat je opnieuw een uitstrijkje laat maken. Ga daarom zeker naar je huisarts of gynaecoloog als je tussendoor last zou krijgen van klachten die eventueel kunnen wijzen op baarmoederhalskanker.

Ben je jonger dan 25 jaar?

Onder de leeftijd van 25 jaar komt baarmoederhalskanker maar zeldzaam voor. Een uitstrijkje laten nemen is daarom niet zinvol. Heb je vaginale klachten zoals ongewoon bloedverlies, bruinverlies en pijn in de onderbuik, dan moet je die wel laten nakijken door een arts.

Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Daarvoor bestaat een vaccin. De Vlaamse overheid biedt het vaccin tegen HPV gratis aan aan alle meisjes en jongens in het eerste jaar secundair onderwijs in Vlaanderen. Voor meisjes en jongens die niet in aanmerking komen voor de gratis vaccinatie, is er een gedeeltelijke terugbetaling via het ziekenfonds, en dit voor de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar.

Ben je ouder dan 64 jaar?

Indien je vroeger regelmatig een uitstrijkje liet nemen en indien jouw laatste twee uitstrijkjes als normaal werden beoordeeld, is een uitstrijkje niet meer nodig vanaf 65 jaar. Liet je tot nog toe niet regelmatig een uitstrijkje nemen, dan is het aangewezen om nog om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen, tot op het moment dat je twee normale uitstrijkjes hebt gehad. Voor de meeste vrouwen is het onderzoek van het uitstrijkje volledig gratis.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 20/03/2024 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op