Behandeling van baarmoederhalskanker

Verschillende specialisten bespreken samen hoe ze je ziekte het best kunnen behandelen. Dat gebeurt in het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Je huisarts wordt daarbij betrokken en krijgt het verslag. Voor de keuze van de behandeling houden artsen vooral rekening met de soort baarmoederhalskanker, de plaats en grootte van de tumor, de uitgebreidheid van de ziekte en je conditie. In overleg met jou legt de arts dan de behandeling vast.

Als de baarmoederhalskanker niet uitgezaaid is, wordt meestal geopteerd voor een operatie (chirurgie), al dan niet gevolgd door bestraling (radiotherapie) en chemotherapie. Het kan ook zijn dat je arts voorstelt om eerst chemotherapie te geven en daarna te opereren.

Soms stelt de arts radiotherapie in combinatie met chemotherapie voor, bijvoorbeeld als de tumor buiten de baarmoederhals gegroeid is of uitgezaaid naar de lymfeklieren in het bekken.

Als de baarmoederhalskanker uitgezaaid is buiten de onderbuik, stelt de arts meestal chemotherapie voor of een combinatie van radiotherapie en chemotherapie. In dat geval werkt de behandeling nog maar zelden genezend maar kan ze wel helpen om de symptomen te verlichten.

Stel je arts gerust vragen over de voorgestelde behandelmogelijkheden en over mogelijke bijwerkingen van de behandeling. Als je twijfelt, kan een tweede mening van een andere specialist verhelderend en nuttig zijn.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Sileny Han en prof. dr. Ignace Vergote
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op