Wat is acute lymfatische leukemie?

Acute lymfatische leukemie (ALL) is een vorm van kanker: je beenmerg maakt dan veel abnormale witte bloedcellen. ALL wordt ook acute lymfoblastische leukemie of acute lymfoïde leukemie genoemd. 

Beenmerg is het zachte binnenste van beenderen. In het beenmerg zitten stamcellen. Dat zijn onrijpe cellen die zich kunnen ontwikkelen tot drie belangrijke bestanddelen van je bloed: 

  • Rode bloedcellen transporteren zuurstof naar alle lichaamsdelen.
  • Witte bloedcellen bestrijden infecties.
  • Bloedplaatjes doen het bloed stollen en stoppen bloedingen.

Het beenmerg maakt ook lymfocyten aan. Dat zijn speciale witte bloedcellen die infecties tegengaan. Bij acute lymfatische leukemie is er een sterke toename van lymfoblasten, voorlopers van lymfocyten. Gezonde bloedcellen hebben dan niet meer genoeg plaats.

Hoe vaak komt acute lymfatische leukemie voor?

ALL is een zeldzame aandoening. De Stichting Kankerregister telde in 2020 in België 99 nieuwe gevallen van acute lymfatische leukemie bij mannen en 62 bij vrouwen. ALL komt vooral voor bij kinderen en jonge volwassenen. 

Er is een duidelijk verschil tussen ALL op kinderleeftijd en ALL bij volwassenen. De behandeling en de genezingskansen zijn anders. Hier gaat het alleen over acute lymfatische leukemie bij volwassenen.

icoon landkaart België

160

gevallen in België in 2021
Icoon percentage taartdiagram geel

40 %

is jonger dan 15 jaar

Kun je acute lymfatische leukemie voorkomen?

Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico te verkleinen: niet roken, verstandig omgaan met de zon, matig alcohol drinken en gezond eten en bewegen, voorzichtig zijn met andere kankerverwekkende stoffen, zoals asbest, fijn stof en hormoonverstorende stoffen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 17/04/2024 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Daan Dierickx
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op