Kan je nog een hospitalisatieverzekering afsluiten als je kanker hebt en zeventigplus bent?

Mijn zeventigjarige vader heeft keelkanker. Hij heeft geen hospitalisatieverzekering. Kan hij die nu nog afsluiten?

Ja, dat kan. Hoe ouder u bent als u een verzekering afsluit, hoe meer u betaalt. Toch kan het bij kanker zeker interessant zijn om ook op oudere leeftijd nog een hospitalisatieverzekering af te sluiten. U richt zich daarvoor het best tot uw ziekenfonds. Privéverzekeraars sluiten ziektes die al bestonden vóór u het contract afsloot meestal uit. Behandelingen voor die ziektes betalen ze dus niet terug. Ziekenfondsen sluiten vooraf bestaande ziektes niet uit en betalen die behandelingen dus wel terug.

Nadat u het verzekeringscontract hebt ondertekend, moet u (afhankelijk van de verzekeraar) drie tot zes maanden wachten voor de verzekering tussenkomt. Na die wachttijd vallen uw ziekenhuisopnames onder de hospitalisatieverzekering. Opgelet: de kamer- en ereloonsupplementen voor een eenpersoonskamer worden veel langer uitgesloten van terugbetaling, dus kies voor een tweepersoonskamer (of gemeenschappelijke kamer).

Informeer ook of de hospitalisatieverzekering een ‘waarborg ambulante kosten ernstige ziekten’ bevat. Dat betekent dat u ook kosten voor kanker die u buíten het ziekenhuis maakt (zoals doktersbezoeken, geneesmiddelen op voorschrift, kinesitherapie, medisch materiaal …), kunt inbrengen. U moet die waarborg zelf aanvragen; de verzekeraar vertelt u helaas niet vanzelf dat u daar recht op hebt! Bij sommige hospitalisatieverzekeringen van ziekenfondsen geeft een bestaande aandoening geen recht op deze waarborg ambulante kosten, bij andere na de wachttijd van drie tot zes maanden wel.

Bekijk een recente vergelijking van de hospitalisatieverzekeringen van de ziekenfondsen (geen prijzen) op vlaamspatientenplatform.be/nl/publicaties.