Radiotherapie bij prostaatkanker

Radiotherapie kan als genezende behandeling worden gebruikt om een beperkte tumor te behandelen. Als de ziekte verder gevorderd is, kan radiotherapie gebruikt worden om de tumor te verkleinen en om symptomen te verlichten, zoals plas- of stoelgangproblemen of pijn als gevolg van uitzaaiingen in de botten.

Radiotherapie is een behandeling met ioniserende stralen die kankercelgroei probeert te stoppen of vertragen. De stralenbundel wordt precies gericht op de plaats van de tumor of de plaats waar de tumor zich bevond. Bij een prostaattumor kan uitwendig (= externe bestraling) of inwendig (= brachytherapie) bestraald worden.

Uitwendige bestraling

Bij uitwendige (externe) bestraling wordt bestraald vanuit een machine buiten het lichaam. De duur van de bestralingskuur, de intensiteit en het bestralingsschema (het aantal bestralingen) kunnen variëren. Meestal wordt de patiënt gedurende enkele weken dagelijks een paar minuten bestraald. De bestraling op zich is pijnloos en er is meestal geen ziekenhuisopname nodig.

Om het bestralingsgebied zo klein mogelijk te houden, is het van belang dat de positie van de prostaat tijdens alle bestralingen gecontroleerd kan worden. Daarom worden er soms een viertal goudmarkers in de prostaat gebracht. Deze staafjes van ongeveer 4 mm lang en met een doorsnede van 1 mm zijn een hulpmiddel om de bewegingen van de prostaat goed te kunnen volgen en heel nauwkeurig te kunnen bestralen. Het gebruik van goudmarkers verkleint de kans op bestraling van de blaas en het rectum.

Complicaties

De radiotherapeut-oncoloog zal ervoor zorgen dat de toegediende dosis en het bestraalde volume zodanig worden berekend dat er zo weinig mogelijk schade wordt berokkend aan gezonde weefsels en organen. Toch heeft bestraling van de prostaat ook invloed op de gezonde cellen in het bestraalde gebied. Tijdens en nog even na de behandeling komen (tijdelijke) blaasklachten, slijm bij de stoelgang of pijn bij de ontlasting voor. Ook vermoeidheid is een vaak voorkomende bijwerking van radiotherapie. In de loop van de jaren na de behandeling kunnen mannen door bestraling ook impotent worden. Dit kan soms verholpen worden met medicijnen.

Inwendige bestraling

Bij inwendige bestraling, ook brachytherapie genoemd, wordt materiaal dat straling produceert, rechtstreeks ingebracht in de prostaat. Die radioactieve ‘zaadjes’ geven daar een hoge dosis straling af. Deze techniek is op zich ingrijpender dan uitwendige bestraling aangezien de ingreep onder verdoving plaatsheeft (soms algemene verdoving, soms lokaal). Inwendige bestraling wordt enkel toegepast bij kleine tumoren in een vroeg stadium. De prostaat zelf mag ook niet te groot zijn en patiënten mogen voor de procedure geen plasklachten hebben.

Complicaties

Mannen die inwendig bestraald werden, kunnen wel eens plasklachten krijgen doordat de urinebuis een hoge dosis bestraling krijgt met zwelling en ontsteking tot gevolg. Sommige patiënten krijgen na verloop van tijd ook potentiestoornissen.

Forum

Re: lotgenoten met agresieve uitgezaaide prostaatkanker

Hopelijk zullen je woorden ooit eens waarheid worden wat betreft de behandeling  van alle soorten kankers , want je beseft het maar als het jezelf treft. Verder heb je dan goed nieuws gekregen in verband met je PSA waarden en dat zonder bijwerkingen wat toch ook een positief uitzicht geeft zoiets montert een mens wel op . Zelf heb ik niet al teveel problemen na mijn operatie van nu toch ook al 2,5 jaar geleden maar dat was klein grut als ik lees wat sommige mensen allemaal meemaken.
Hou je goed Levar en ik  lees nog wel iets van U .

lotgenoten met agresieve uitgezaaide prostaatkanker

Goede avond aan alle lotgenoten ,in plaats van na 3 maanden moest ik mij vandaag aanbieden
op de consultatie bij de Prof met mijn bloed waarden , en ja wederom hebben de medicijnen mij
geholpen en was mijn PSA waarden van 126 gedaald naar 19 ,zonder  veel  noemenswaardige
bijwerkingen, zoals kort van adem  en vermoeidheid alsook lichte achteruitgang van het onthouden
  die nemen we er wel bij na 11 jaar strijd mijn volgende up date zou zijn in september indien alles
zo blijft evolueren en ik niet overvallen wordt door eventuele pijn klachten .ik wens iedereen heel
veel sterkte houd de moed