Behandeling van een non-hodgkinlymfoom

Verschillende specialisten bespreken samen hoe ze je ziekte het best kunnen behandelen. Dat gebeurt in het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Je huisarts wordt daarbij betrokken en krijgt het verslag. Voor de keuze van de behandeling houden artsen vooral rekening met het stadium van de ziekte, met je conditie en je leeftijd. In overleg met jou legt de arts dan de behandeling vast.

Bij mensen met een indolent (niet-agressief) non-hodgkinlymfoom in een vroeg stadium is er soms niet meteen een behandeling nodig. Soms is het dan genoeg om af te wachten en zorgvuldig in de gaten te houden hoe de kanker evolueert. Die optie heet actieve opvolging (in het Engels ‘watchful waiting’).

Als behandelen nodig is, zijn een behandeling met medicijnen (chemotherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie) of bestraling (radiotherapie) het meest gebruikelijk. Het artsenteam zal één behandeling of een combinatie van behandelingen aanraden, afhankelijk van de soort, de uitgebreidheid en de groeisnelheid van het lymfoom en van je algemene conditie. De behandeling is meestal bedoeld om een complete remissie te bereiken. Dat betekent dat er geen teken meer te ontdekken valt van kankercellen. Je bent dan ziektevrij.

Sommige lymfomen, zeker de niet-agressieve, kan je arts nooit genezen, maar wel langdurig onder controle houden. 

Je arts kan je ook vragen om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek, een klinische studie. 

Stel je arts gerust vragen over de voorgestelde behandelmogelijkheden en over mogelijke bijwerkingen van de behandeling. Als je twijfelt, kan een tweede mening van een andere specialist verhelderend en nuttig zijn.

Als de ziekte terugkomt, kan er opnieuw een behandeling volgen. Zo kan bij veel patiënten met een non-hodgkinlymfoom de ziekte jaren onder controle gehouden worden.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Sylvia Snauwaert
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op