Wat is een NEN?

Neuro-endocriene neoplasie (afgekort NEN) is de verzamelnaam voor neuro-endocriene tumoren (NET) en neuro-endocriene carcinomen (NEC). Ze ontstaan uit neuro-endocriene cellen. Deze cellen produceren hormonen en kunnen overal in het lichaam voorkomen, onder meer in het spijsverteringsstelsel en in de longen.

Alle weefsels en organen van het menselijk lichaam zijn opgebouwd uit verschillende cellen. Neuro-endocriene cellen bevinden zich onder andere in de organen van het spijsverteringsstelsel en de luchtwegen. Deze cellen zorgen bijvoorbeeld voor de coördinatie van de verschillende elementen van de spijsvertering (afscheiding van sappen, voortbeweging van verteerd voedsel ...) door een interactie van elektrische signalen en hormonen die ze afscheiden. 

Als de normale groei van de neuro-endocriene cellen ontregeld raakt, vormen zich neuro-endocriene neoplasieën (NEN). Ze worden ook neuro-endocriene neoplasmata genoemd. NEN ontstaan vooral in de longen , dunne darm en alvleesklier (pancreas) maar kunnen overal in het maag-darmstelsel opduiken. 

Cijfers over NEN

icoon landkaart België geel

2524

gevallen in België in 2020
icoon incidentie groen

7de

meest voorkomende kanker

Soorten NEN

Er bestaan meerdere soorten NEN, waaronder neuro-endocriene tumoren (NET) en neuro-endocriene carcinomen (NEC). Een NET groeit relatief traag, een NEC is een snel groeiende tumor. 

Kun je kanker voorkomen?

Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico te verkleinen: niet roken, verstandig omgaan met de zon, matig alcohol drinken en gezond eten en bewegen, voorzichtig zijn met andere kankerverwekkende stoffen, zoals asbest, fijn stof en hormoonverstorende stoffen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 12/06/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Timon Vandamme
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op