Huidverzorging

Voor een goede huidverzorging moet je rekening houden met verschillende zaken: vooreerst met het vet- en vochtgehalte van je huid en met de omgevingsfactoren, maar ook met het feit dat onze huid verandert in de loop van ons leven.

Snel naar

Bekijk alle opties

Welk soort huid heb je?

Huidtypes

Naargelang het vetgehalte van de huid maakt men meestal onderscheid tussen drie huidtypes. Elk huidtype vraagt om een specifieke verzorging. Daarom is het belangrijk te bepalen welk huidtype jij hebt:

  • De droge huid: ze voelt ruw of schilferig aan en de poriën zijn gesloten. De huid is soms rood en kan ter hoogte van de handen kloofjes vertonen.
  • De gemengde huid: de neus, de kin en het voorhoofd zijn veeleer vet en hebben open poriën (de T-zone) maar de wangen zijn droog.
  • De vette huid: de huid glimt en heeft open poriën.

Hydratatie

Naast het vetgehalte is ook het vochtgehalte van de huid belangrijk. Een huid die onvoldoende water bevat, is gedehydrateerd. De huid voelt aan alsof er te weinig huid is (de huid ‘trekt’) en vertoont kleine rimpeltjes. Ze voelt ruw aan en kan schilferen. Verwar een droge huid dus niet met een gedehydrateerde huid. Het is best mogelijk dat iemand een gedehydrateerde maar toch vette huid heeft.

Workshop verzorging en make-up huidverzorging

Veranderingen van de huid

Onze huid verandert in de loop van ons leven. Die veranderingen treden op onder invloed van verschillende factoren.

  • Naarmate je ouder wordt, zal je huid droger worden. Ze verliest ook stilaan haar elasticiteit.
  • Je gezondheidstoestand is bepalend voor de conditie van je huid. Bij ziekte kan de huid er grauw en vaal uitzien.
  • Een gewijzigde hormonale toestand doet je huid veranderen. Zo kan de huid tijdens de menopauze droger en schilferig worden, of ze kan rode vlekken vertonen. Maar ook een medische behandeling kan de hormonale huishouding behoorlijk in de war sturen.

Het is dus best mogelijk dat je vroeger een vette huid had en nu een droge huid. Je kunt de verzorging van je huid het best aanpassen aan die verandering. Ten slotte heeft onze huid andere noden naargelang de omgevingsfactoren. Zo zullen koude of airconditioning de huid uitdrogen, waardoor ze extra hydratatie nodig heeft.

Soorten huidverzorging

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 27/03/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op