Wenkbrauwen en wimpers

Door de behandeling tegen kanker kan je haar uitvallen. Behalve je hoofdhaar, schaam- en okselhaar kun je ook wenkbrauwen en wimpers verliezen. Die groeien na chemotherapie allemaal terug. Slechts in uitzonderlijke gevallen na radiotherapie is dat niet het geval. Tijdens de behandeling kun je al een en ander doen om die erg zichtbare tekenen van je ziekte te maskeren.

Wenkbrauwen bijtekenen (door Gigi Bowmer)

Gebruik een wenkbrauwpoeder, oogschaduw of wenkbrauwpotlood met koele ondertoon.

  1. Begin van de wenkbrauw: trek een denkbeeldige lijn langs de neusvleugel richting de binnenooghoek. Zet een stipje waar de lijn de wenkbrauw raakt.
  2. Lengte van de wenkbrauw: trek een denkbeeldige lijn vanaf de neusvleugel langs de buitenooghoek. Zet een stipje als geheugensteun.
  3. Bepaal het hoogste punt van de wenkbrauw – de hoek – door de wenkbrauw op 3/4e zacht op te tillen. Zet een stipje in het hoogste punt van de hoek.
  4. Start met tekenen vanaf de aanzet; trek kleine schetsstreepjes van beneden naar boven. Een klein stukje verder, eerder van boven naar beneden, steeds richting het hoogste punt van de hoek. Dat zorgt namelijk ongeacht de leeftijd voor een ‘lift’.
  5. Ga vanuit de hoek naar het stipje van het uiteinde. Aarzel niet om de lijn dan nog iets verder door te trekken.
  6. Vervaag het geheel met een borsteltje.
  7. Tip: zet de wenkbrauw eerst heel licht aan. Is de vorm goed? Maak deze dan iets sprekender.
Schoonheidsconsulente tekent wenkbrauw bij deelneemster workshop make-up en verzorging - Copyright: Joost Joossen

Wenkbrauwsjablonen gebruiken

Als je problemen hebt met het bijtekenen van de wenkbrauwen omdat je de moed niet hebt om het te doen, omdat je het te moeilijk vindt, of omdat je je arm te lang moet heffen en dat niet zo goed lukt, dan is er gelukkig nog een heel eenvoudige oplossing voor het verlies van je wenkbrauwen.

In de handel verkoopt men namelijk setjes met wenkbrauwsjablonen en poeder. Je kiest een sjabloon en vult die op met poeder. Het uitproberen waard! Ook voor mannen kan dit een oplossing zijn.

Wenkbrauwen tatoeëren

Als wenkbrauwen niet meer teruggroeien, dan kun je ze laten tatoeëren door een schoonheidsspecialiste die zich hierin heeft gespecialiseerd. Maar wacht met het aanbrengen van een permanente make-up tot je behandeling helemaal achter de rug is. Je gezichtshuid is tijdens de behandeling immers erg gevoelig, met een risico op infecties. Indien je die mogelijkheid overweegt, overleg dan met jouw kankerspecialist hoelang je het best wacht.

Verzorging en make-up wenkbrauwen - Copyright: Joost Joossen

Wimpers

Ook de wimpers kunnen uitvallen en die kun je uiteraard niet zomaar bijtekenen. Wat kun je wél doen?

Wanneer je maar weinig wimpers hebt, kun je beter geen mascara gebruiken.

  • Een lijntje op de rand van het bovenste ooglid kan het oog meer accentueren en voor meer expressie zorgen.
  • Je kunt valse wimpers aanbrengen. Maar wees er op voorbereid dat het aanbrengen en verwijderen (iedere avond!) een zekere handigheid vereist. Je kunt ook allergisch reageren op de lijm waarmee je de wimpers aanbrengt.
  • Wanneer je maar weinig wimpers hebt, kun je beter geen mascara gebruiken. De mascara accentueert de wimpers en bijgevolg zal het door de mascara nog meer opvallen dat je weinig wimpers hebt.

Bekijk de instructievideo

Schoonheidsconsulente An Cornelis begeleidt workshops 'Look good, feel better' van Kom op tegen Kanker en legt in deze video stap voor stap uit hoe je kunt wenkbrauwen tekenen / wenkbrauwen bijkleuren / wimpers tekenen / oogschaduw aanbrengen / eyeliner aanbrengen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 06/02/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op