Verzorging voeten

Je voetzolen kunnen door de behandeling een jeukende, schilferende huid hebben. Een voetbad kan dan deugd doen. Het werkt niet alleen ontspannend, het verlicht ook de jeuk en herstelt de huid van de voeten. Aanrader is het Dode Zeezout. Eventueel in combinatie met een beetje olijfolie.

Dode Zeezout

Het water van de Dode Zee heeft een zeer aparte samenstelling: het bevat 40 verschillende mineralen, halogenen en sporenelementen. Van de goede eigenschappen van de mineralen in de Dode Zee zijn er drie belangrijk voor de huidverzorging en de behandeling van huidproblemen.

  • Het vermogen om vocht vast te houden en aan te trekken. Dit wordt in de huidverzorging gebruikt om het vochtgehalte van een droge huid terug in balans te brengen en om ongewenste vochtophopingen in de huid te verwijderen.
  • Het vermogen van exfoliatie, de kracht om het afschilferen van de huid te stimuleren.
  • Het regeneratievermogen, een sterk vermogen om de genezingsprocessen van de huid te stimuleren. We kunnen de mineralen kopen in de vorm van Dode Zeezout. Je vindt het in een drogisterij of een bioshop.
Voetbad met zeezout

Voetbad met zeezout

Een voetbad met Dode Zeezout is heilzaam bij koude voeten, blaas- en nierklachten en bij jeukende of schilferende huid. Het bad heeft ook een sterke ontgiftende werking, want in de natuurheelkunde worden de voeten als derde nier gezien. 

Hoe ga je te werk?

  • Vul een kom met 10 à 50 gram mineralen per liter heet water.
  • Breng de temperatuur op 37 graden en geniet van een voetbad gedurende 15 à 20 minuten.
  • Probeer de temperatuur te behouden door af en toe warm water bij te gieten.
  • Na het voetbad de voeten niet afdrogen maar in een badlaken wikkelen. De voeten warm houden en een poosje rusten. 
  • Het beste is dit voetbad kort voor het slapengaan te nemen. Geniet ervan!

Gespecialiseerde voetzorgverlening voor kankerpatiënten

Voor een optimale behandeling/verzorging van je voeten kun je terecht bij speciaal opgeleide oncologisch voetzorgverleners. Door hun opleiding en verplichte nascholing zijn zij steeds op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het vlak van kankermedicatie en de eventueel daaraan verbonden voetproblemen.

In België en Nederland zijn er een 300-tal opgeleide oncologisch voetzorgverleners. Op oncofoot.com kun je heel eenvoudig vinden waar er in jouw buurt een oncologisch voetzorgverlener gevestigd is.

Hand-voetsyndroom

Heb je door je chemotherapie huidveranderingen specifiek op de handpalmen of voetzolen? Dan heb je misschien het hand-voetsyndroom.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op