Pruiken bestaan in verschillende soorten, maten, lengtes en kleuren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen pruiken van echt (mensen)haar en synthetische pruiken.
Pruiken van echt mensenhaar zijn het duurst, gaan het minst lang mee en vragen meer onderhoud (wassen, kammen en stylen. Een pruik van mensenhaar is bovendien zwaarder en warmer. Informeer je goed over de kwaliteit van het echte haar, daar zit heel veel verschil in. Een synthetische pruik vraagt weinig onderhoud en styling, en gaat doorgaans langer mee.
Prijzen
Voor de prijzen van een pruik kun je het best bij een pruikenzaak informeren omdat die heel erg variëren. Er bestaan pruiken in alle prijsklassen. Zo is een standaardpruik uiteraard goedkoper dan maatwerk en is synthetisch haar goedkoper dan echt haar. Een synthetische pruik kost tussen 200 en 500 euro. Maathaarwerk is veel duurder: gemiddeld 2.000 euro voor een pruik van echt haar. Ziekenfondsen zorgen voor een tussenkomst bij aankoop van een pruik. Begin 2022 is de btw op pruiken verlaagd (als je een voorschrift van je arts hebt) van 21 naar 6 % - toch een besparing van enkele tientallen tot honderden euro's.
Tussenkomst van het ziekenfonds
Mannen en vrouwen die door chemotherapie of bestraling van het hoofd volledig kaal worden, kunnen van het ziekenfonds een tussenkomst voor een pruik krijgen. Daarnaast zijn er enkele organisaties die een flinke financiële bijdrage leveren voor aankoop van een pruik voor mensen die het financieel moeilijk hebben.
Tweedehandspruik
Vraag bij de sociale dienst van jouw ziekenhuis of je een tweedehandspruik kunt aanschaffen. Enkele organisaties in ons land verzamelen immers gebruikte pruiken, reinigen ze en bieden ze opnieuw aan via sommige ziekenhuizen. Je vindt hier de organisaties die pruiken inzamelen voor hergebruik.