Individuele begeleiding

In het ziekenhuis waar je behandeld wordt, kun je voor individuele psychologische begeleiding terecht bij een oncopsycholoog, dat is een psycholoog die gespecialiseerd is in het omgaan met mensen met kanker. Ook je partner of een ander naast familielid (bijv. ouder, kind, broer, zus …) kan in het ziekenhuis waar jij behandeld wordt een gesprek aanvragen met een oncopsycholoog. Kinderen van een (groot)ouder met kanker zijn in verschillende ziekenhuizen welkom in een ontmoetingsruimte waar ze begeleid worden door een kinderpsycholoog. Kinderen die zelf kanker hebben en hun familie worden op de afdeling kinderoncologie begeleid door een kinderpsycholoog.

Wil je weten of er een oncopsycholoog werkzaam is in jouw ziekenhuis, vraag ernaar bij je zorgverleners of neem een kijkje op Oncohulp Vlaanderen.

Groepsactiviteiten

In plaats van of aanvullend op een individueel gesprek kun je in het ziekenhuis ook deelnemen aan groepsactiviteiten die begeleid worden door een oncopsycholoog, bijvoorbeeld mindfulnesstrainingen, relaxatiecursussen, infosessies binnen een oncorevalidatieprogramma, infosessies over vermoeidheid bij en na kanker, over pijn bij en na kanker, over intimiteit en seksualiteit, over geheugen- en concentratieproblemen na een kankerbehandeling … 

Wil je graag een groepsactiviteit volgen die begeleid wordt door een oncopsycholoog? Vraag in jouw ziekenhuis wat het aanbod is of raadpleeg onze agenda met activiteiten voor kankerpatiënten en hun naasten.

Wat kost begeleiding door een psycholoog in het ziekenhuis?

Tijdens jouw behandeling is een individuele raadpleging bij de oncopsycholoog gratis in alle Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen. In sommige ziekenhuizen kun je ook na je behandeling op consultatie blijven gaan bij de oncopsycholoog. In bepaalde ziekenhuizen hoef je voor de gesprekken na je behandeling niet te betalen, in andere wel. Vraag in jouw ziekenhuis na of psychologische begeleiding na de behandeling mogelijk is en of ze betalend is.

Groepsactiviteiten begeleid door een oncopsycholoog zijn in de meeste ziekenhuizen gratis. Om deel te nemen aan een oncorevalidatieprogramma, betaal je alleen het remgeld. In enkele ziekenhuizen is deelname aan een oncorevalidatieprogramma volledig gratis. Meer lezen over de kostprijs van oncorevalidatie.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 25/09/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan Regine Claeys (psycholoog-psychotherapeut) en Angelique Verzelen (oncopsycholoog)
Laatst aangepast op