Volle granen

Een voedingspatroon rijk aan plantaardige producten is belangrijk om je risico op kanker te beperken. Kies je voor graanproducten, dan doe je er goed aan om voor de volle of volkoren variant te kiezen. Als je er genoeg van eet, verlaag je namelijk je risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde kankers. 

We spreken van volle granen of volkorenproducten wanneer in het product de volledige graankorrel verwerkt is, inclusief de kiem en vezelrijke vezel. Die laatste zijn ontzetten belangrijk voor je gezondheid:

  • Ze dragen onder meer bij aan een goede spijsvertering en helpen je beschermen tegen diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
  • Er is ook sterk bewijs dat het eten van veel voedingsvezels je risico op dikkedarmkanker vermindert. Vezels versnellen namelijk de darmtransit. Daardoor worden je darmen minder lang blootgesteld aan mogelijk schadelijke stoffen in onze voeding en neemt de kans op beschadiging in je darmen af.
Persoon snijdt een snede van een volkorenbrood - iStockphoto

Het aanbod aan beschuiten, pasta, ontbijtgranen en andere producten met de term ‘volkoren’ op de verpakking is de laatste jaren gestaag gegroeid. Een goede zaak, maar laat je niet misleiden! Enkel voor brood is wettelijk vastgelegd dat het alleen ‘volkoren’ mag heten als het gebruikte meel voor 100 procent uit volkorenmeel bestaat. Voor andere producten geldt die eis niet. Fabrikanten kunnen je dus gewoon misleiden en een product met hoofzakelijk witte bloem – en dus weinig voedingsvezels – als ‘volkoren’ aanprijzen. Check dus altijd de ingrediëntenlijst. Volkorengranen herken je aan de term ‘vol-‘ of ‘volle’ voor de naam van de graansoort. Kijk zeker ook naar het percentage dat ernaast staat. 

Wil je optimaal van de voordelen van volle granen genieten, dan is de aanbeveling er minstens 125 g per dag van te eten. 125 g volle granen en/of volkoren graanproducten komt bijvoorbeeld overeen met ongeveer 4 sneden volkorenbrood (à 35 g), 50 g ongekookte of 125 g gekookte volkoren deegwaren of volle rijst, of met een portie havermout (à 45 g) gecombineerd met twee sneden volkorenbrood (à 35 g). 

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 27/03/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op