Het aanbod aan beschuiten, pasta, ontbijtgranen en andere producten met de term ‘volkoren’ op de verpakking is de laatste jaren gestaag gegroeid. Een goede zaak, maar laat je niet misleiden! Enkel voor brood is wettelijk vastgelegd dat het alleen ‘volkoren’ mag heten als het gebruikte meel voor 100 procent uit volkorenmeel bestaat. Voor andere producten geldt die eis niet. Fabrikanten kunnen je dus gewoon misleiden en een product met hoofzakelijk witte bloem – en dus weinig voedingsvezels – als ‘volkoren’ aanprijzen. Check dus altijd de ingrediëntenlijst. Volkorengranen herken je aan de term ‘vol-‘ of ‘volle’ voor de naam van de graansoort. Kijk zeker ook naar het percentage dat ernaast staat.
Wil je optimaal van de voordelen van volle granen genieten, dan is de aanbeveling er minstens 125 g per dag van te eten. 125 g volle granen en/of volkoren graanproducten komt bijvoorbeeld overeen met ongeveer 4 sneden volkorenbrood (à 35 g), 50 g ongekookte of 125 g gekookte volkoren deegwaren of volle rijst, of met een portie havermout (à 45 g) gecombineerd met twee sneden volkorenbrood (à 35 g).