De voedingsdriehoek

Voor gezonde voedingsgewoonten (evenwichtig en gevarieerd eten) kun je de voedingsdriehoek voor ogen houden. De voedingsdriehoek toont welke voedingsmiddelen je het best meer eet, welke minder en welke zo weinig mogelijk.

De voedingsdriehoek is onderverdeeld in vier lagen (blauw, donkergroen, lichtgroen en oranje) en een restgroep (rood). De kleuren van de verschillende delen zijn een weergave van de aangetoonde effecten op de gezondheid.

Voedingsdriehoek

Blauw: water

Water drinken is vooral belangrijk om de vochtbalans in stand te houden en krijgt daarom een aparte plaats bovenaan. Water is de beste keuze qua drank, maar ter afwisseling kun je ook kiezen voor thee of koffie (bij voorkeur zonder toevoeging van suiker).

Donkergroen

Dit zijn voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, met een gunstig effect op de gezondheid: groenten, fruit, volle granen en aardappelen, maar ook peulvruchten, noten en zaden, plantaardige oliën (en andere vetstoffen rijk aan onverzadigde vetzuren). Probeer zoveel mogelijk de weinig of niet-bewerkte versie te kiezen.

Lichtgroen

Dit zijn voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong met een gunstig, neutraal of onvoldoende bewezen effect op de gezondheid: vis, yoghurt, melk, kaas, gevogelte en eieren. Kies ook hier voor de weinig of niet-bewerkte variant.

Oranje

Dit zijn voedingsmiddelen van dierlijke of plantaardige oorsprong die bij hoge consumptie een ongunstig effect kunnen hebben op de gezondheid: rood vlees, boter, kokos- en palmolie (vetstoffen rijk aan verzadigde vetzuren). Deze producten bevatten wel nog enkele nuttige voedingsstoffen, bijv. ijzer in rood vlees, vetoplosbare vitaminen in boter.

Rood: restgroep

Een laatste, rode zone staat los van de driehoek. Dat zijn ultrabewerkte producten waaraan heel wat suiker, vet en/of zout is toegevoegd en waarvan het ongunstige gezondheidseffect werd aangetoond. Ze kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn: bereide vleeswaren, frisdrank, alcohol, snoep, gebak, snacks, fastfood … En ze zijn overbodig in een gezond voedingspatroon. Je eet of drinkt ze dan ook het best zo weinig mogelijk en in kleine porties.

Doe de test

Drink je voldoende water? Eet je niet te veel vetten? Liggen er voldoende groenten op je bord? Zoek het uit en test jezelf online op Mijn Gezond Leven. Zo weet je meteen hoe je ervoor staat!

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 27/03/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op