Ultrabewerkte producten

Bewerking van voeding kan wel degelijk z’n nut hebben. Maar als voedingsproducten zodanig bewerkt zijn dat hun nadelen groter zijn dan hun voordelen, dan is voedselbewerking problematisch. We spreken dan over ultrabewerkte voeding.

Voordelen

Het is aan te raden om zo veel mogelijk de voorkeur te geven aan weinig of niet-bewerkte voedingsmiddelen en sterk bewerkt voedsel zoveel mogelijk te beperken. Maar heel wat voedingsmiddelen ondergaan een of andere bewerking voor consumptie die bewerking over het algemeen heel wat voordelen met zich meebrengt. Zo kunnen bewerkingsprocessen ervoor zorgen 

  • dat voedsel beter verteert
  • dat we het langer kunnen bewaren 
  • dat we het sneller kunnen klaarmaken. 

Bewerkte voeding is vaak goedkoper dan de onbewerkte variant (denk bijvoorbeeld aan diepvriesgroenten). Ook dat kan als een voordeel gezien worden.

Fastfoodrestaurant ultrabewerkte producten - iStockphoto

Nadelen

Maar bewerken van voedsel kan ook nadelig zijn en onze voeding minder gezond maken. Denk bijvoorbeeld aan de toevoeging van suiker, (verzadigd) vet en/of zout. Bewerkingen kunnen er ook voor zorgen dat (een deel van) de aanwezige voedingsstoffen (bijv. voedingsvezels, vitaminen en mineralen) verloren gaan. Bij verhitting kunnen er ook schadelijke componenten gevormd worden. 

Sterk bewerkte voedingsmiddelen of ultrabewerkte producten ondergaan complexe industriële processen die veel verder gaan dan koken, bakken of invriezen: fractionering, hydrogenatie, extrusie, chemische modificatie … Het zijn processen waar we ons nauwelijks iets kunnen bij voorstellen. Die voedingsmiddelen bevatten quasi altijd toegevoegde suikers, vetten en zout. En vaak ook nog andere additieven om smaken te imiteren of ongewenste sensorische eigenschappen te maskeren, bijvoorbeeld kleurstoffen, smaakstoffen, smaakversterkers, zoetstoffen, vulstoffen, (anti)schuimmiddelen, emulgatoren, glansmiddelen en drijfgassen. 

Door de talrijke industriële processen en toevoegingen van stoffen is het zo goed als onmogelijk om de originele ingrediënten nog te herkennen. Het doel van de bewerking is om kant-en-klaar voedsel te creëren dat gebruiksvriendelijk, smakelijk en aantrekkelijk is. 

Hierdoor ontstaan evenwel energierijke voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan suiker, (verzadigd) vet en/of zout en tegelijkertijd een laag gehalte aan voedingsvezels, eiwitten, vitaminen en/ of mineralen. Deze producten brengen met andere woorden nog maar weinig waardevolle stoffen aan. Ze worden daarom nogal eens ‘lege calorieën’ genoemd: ze vullen wel, maar ze zijn niet voedzaam. Ultrabewerkte voedingsmiddelen herken je aan hun etiket: vaak hebben ze een lange lijst van bekende en onbekende ingrediënten en additieven. 

Een hoge consumptie ervan wordt in verband gebracht met overgewicht en de daarmee samenhangende aandoeningen. Je eet er daarom het best zo weinig mogelijk van.

Voorbeelden

Voorbeelden van ultrabewerkte producten zijn frisdrank, zoete of zoute snacks, koek, gebak, snoep, chocolade, gesuikerde ontbijtgranen, gesuikerde melkdrinks, sauzen, kant-en-klaar gerechten, bereid vlees en vis (bijv. worst, burgers en andere samengestelde vleesproducten), margarine, instant soep …

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op