Rood vlees betekent niet per se rauw vlees, ook gaar vlees van deze dieren wordt rood vlees genoemd. Dat komt omdat het vlees er rood uitziet als je het rauw koopt, dat in tegenstelling tot kip, kalkoen of ander gevogelte.
Onder rood vlees vallen
- rund- en kalfsvlees
- varkensvlees
- schapen- en lamsvlees
- geitenvlees
- paardenvlees
- vlees van andere zoogdieren zoals ree, hert en ander wild
De rode kleur van rood vlees komt door een natuurlijke ijzerhoudende kleurstof, heemijzer, die wij ook in ons bloed hebben. Deze stof kan de darm beschadigen als we veel en vaak rood vlees eten.
Bewerkt vlees is rood of wit vlees dat bewerkt werd door het te zouten, roken, drogen, fermenteren of door er bewaarmiddelen aan toe te voegen. Voorbeelden zijn ham, spek, salami, rookworst ... Hamburgers en gehakt vallen ook onder bewerkt vlees als er zout of chemische additieven in gebruikt zijn als bewaarmiddelen.