Rood en bewerkt vlees

Wie veel rood en bewerkt vlees eet, loopt een verhoogd risico op dikkedarmkanker en bepaalde vormen van maagkanker. Het is daarom aangewezen je consumptie ervan te beperken. 

Rood vlees betekent niet per se rauw vlees, ook gaar vlees van deze dieren wordt rood vlees genoemd. Dat komt omdat het vlees er rood uitziet als je het rauw koopt, dat in tegenstelling tot kip, kalkoen of ander gevogelte.

Onder rood vlees vallen

  • rund- en kalfsvlees
  • varkensvlees
  • schapen- en lamsvlees
  • geitenvlees
  • paardenvlees
  • vlees van andere zoogdieren zoals ree, hert en ander wild

De rode kleur van rood vlees komt door een natuurlijke ijzerhoudende kleurstof, heemijzer, die wij ook in ons bloed hebben. Deze stof kan de darm beschadigen als we veel en vaak rood vlees eten. 

Bewerkt vlees is rood of wit vlees dat bewerkt werd door het te zouten, roken, drogen, fermenteren of door er bewaarmiddelen aan toe te voegen. Voorbeelden zijn ham, spek, salami, rookworst ... Hamburgers en gehakt vallen ook onder bewerkt vlees als er zout of chemische additieven in gebruikt zijn als bewaarmiddelen. 

Plank met salami, ham en ander rood en bewerkt vlees - iStockphoto

Aanbevelingen

  • Beperk de consumptie van rood vlees tot maximaal 300 gram per week. Dat betekent dat je als je driemaal per week een stuk rood vlees van maximaal 100 gram bij de warme maaltijd eet, je het best geen ander rood vlees (bijv. vleeswaren van rood vlees) eet.
  • Wissel rood vlees af met wit vlees (gevogelte zoals kip, kalkoen), vis (vers of uit blik), eieren, peulvruchten of vleesvervangers (zoals tofu, seitan of quorn).
  • Indien je rood vlees eet, geef dan de voorkeur aan magere vleesproducten (max. 10 g vet / 100 g, zoals varkenshaasje, varkensmignonette, biefstuk, lamsfilet …).
  • Beperk de consumptie van bewerkt vlees tot maximaal 30 gram per week. 
  • Pas een correcte bereidingswijze toe: laat het vlees niet aanbranden of rooster het zorgvuldig. Lees onze barbecuetips.

Tips om minder rood en bewerkt vlees te eten

  • Wissel rood vlees af met wit vlees (gevogelte zoals kip, kalkoen), vis (vers of uit blik), eieren, peulvruchten of vleesvervangers (zoals tofu, seitan of quorn).
  • Eet regelmatig een maaltijd zonder vlees. Wissel vlees af met vleesvervangers. Inspiratie nodig? Volg bijvoorbeeld het volgende weekschema:
    - 2 keer per week vers wit vlees (gevogelte)
    - 2 keer per week vers rood vlees (rund, varken, schaap …), bij voorkeur mager
    - 1 keer per week (vette) vis zoals zalm
    - 1 keer per week peulvruchten (zoals linzen of kikkererwten) of plantaardige vervangproducten (zoals tofu, seitan of quorn)
    - 1 keer per week eieren
Gezond beleg zonder vlees - Copyright: @ellaolsson unsplash
  • Serveer bij vlees altijd genereuze porties groenten.
  • Vervang (een deel van) het vlees in sauzen of stoofpotten door vis, bonen, linzen of champignons.
  • Wissel de vleeswaren op je brood af met (verse) kaas, vis(conserven), notenpasta (100%), andere garnituur op basis van groenten of peulvruchten (bijv. humus, broccolipesto …), fruit … Opgelet: gerookte vis is geen goede vervanging. Meer lezen over gerookte voeding en kanker. 
  • Zorg voor variatie door ook eens rauwkost zoals komkommer of tomaat op brood te eten.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op