Groenten, fruit en peulvruchten

Voldoende groenten en fruit eten levert heel wat voordelen op: ze bevatten veel essentiële voedingsstoffen en meestal weinig calorieën.  Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het eten van voedingsmiddelen met veel voedingsvezels (zoals groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten) het risico op darmkanker kan verlagen.

Een mogelijke reden waarom vezels kunnen beschermen tegen kanker, is dat ze ons spijsverteringsstelsel sneller laten werken waardoor voedsel minder lang in de darm aanwezig blijft. 

Om optimaal van die voordelen te kunnen genieten, is de aanbeveling om minstens 300 gram groenten per dag te eten. Probeer daarom groenten te integreren in 2 van de 3 maaltijden en/of ze als tussendoortje te eten. Wat fruit betreft, is twee stukken per dag ideaal. 

Ook diepvriesgroenten en –fruit zonder toevoegingen zijn een gezonde keuze en een goed en makkelijk alternatief voor de verse variant. 

Peulvruchten zijn de rijpe, eetbare zaden van planten. Denk bijvoorbeeld aan kikkererwten, linzen, bonen (behalve sperziebonen), spliterwten. Ze bevatten veel eiwitten en zijn daarom uitstekende vleesvervangers. Probeer ze minstens één keer per week op het menu te zetten. 

Twee kinderen met brooddoos met groenten en fruit - iStockphoto

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 06/12/2023 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op