Chemotherapie bij huidkanker (melanoom)

Is een melanoom al uitgezaaid bij de diagnose en lukt het niet om de kankercelgroei af te remmen met immunotherapie en doelgerichte therapie? Dan is chemotherapie een optie.

De naam ‘chemotherapie’ verwijst naar een behandeling met geneesmiddelen die kankercellen vernietigen of de groei ervan remmen. Die medicijnen (ook cytostatica genoemd) krijg je meestal met een infuus, zodat ze zich via de bloedbaan in je hele lichaam kunnen verspreiden en uitzaaiingen op afstand kunnen bereiken. Niet alle kankercellen zijn even gevoelig voor dezelfde medicijnen. Daarom schrijft je arts meestal een combinatie van verschillende soorten voor.

Vaak krijg je chemotherapie via een centraal veneuze katheter. Voor chemotherapie zijn er verschillende soorten katheters. Je arts kiest op basis van de soort kanker, de chemomedicijnen, de intensiteit en de duur van de behandeling. Je arts kan uitleggen waarom een bepaald soort katheter in jouw geval wel of niet aangewezen is.

Geïsoleerde lidmaatperfusie (isolated limb perfusion) is een vorm van chemotherapie die soms gebruikt wordt voor melanomen op armen of benen. Tijdens een operatie wordt de arm of het been afgesloten van de bloedcirculatie in de rest van het lichaam. Een hart-longmachine pompt dan bloed met veel cytostatica door de arm of het been. Zo kan plaatselijk een heel hoge dosis cytostatica gegeven worden, zonder dat het hele lichaam eraan blootgesteld wordt.

Bijwerkingen

Chemotherapie tast ook gezonde cellen aan. Daardoor kunnen bijwerkingen optreden. De vaakst voorkomende nevenwerkingen bij dacarbazine en temozolomide zijn minder bloedcellen (met mogelijk bloedarmoede, risico op infecties of storing van de bloedstolling tot gevolg), lichte misselijkheid en vermoeidheid. Dacarbazine en temozolomide veroorzaken weinig haarverlies.

Om klachten zoals misselijkheid en braken tegen te gaan, start de arts meestal preventief al de gepaste medicatie op. Als het nodig is, kan die in de loop van de behandeling nog aangepast worden. Meld bijwerkingen altijd aan je behandelend arts die je raad kan geven hoe je er het best mee kunt omgaan.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 27/03/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Marjan Garmyn, dr. Vibeke Kruse en prof. dr. Bart Neyns
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op