Chemotherapie: verloop van de behandeling

Hoe verloopt een chemotherapiebehandeling? Hoelang duurt ze? Hoe weet je of de behandeling werkt of niet? ...

Overleg over jouw behandeling

Jouw behandelend arts zal in overleg met jou beslissen over je behandeling. Het is goed om te weten dat jouw specialist niet alleen tot dat voorstel van behandeling is gekomen. Heel vaak wordt je behandeling besproken in een vergadering van verschillende artsen-specialisten: het multidisciplinair oncologisch consult (vaak afgekort tot MOC). 

Na de vergadering stellen ze een brief op met de hoofdlijnen van jouw behandeling: het oncologisch behandelingsplan. Dat kan bijv. een combinatie zijn van chirurgie en chemotherapie. Je krijgt over dat behandelingsplan uitleg van je behandelend arts. Met je huisarts kun je je dossier eventueel opnieuw doornemen of er vragen over stellen. Hij krijgt immers ook alle verslagen toegestuurd of hij kan ze terugvinden in jouw gedeeld gezondheidsdossier. Het is mogelijk dat er later in het ziekenhuis een nieuw MOC plaatsvindt in opvolging van je behandeling of als je bijv. doorverwezen wordt naar een ander ziekenhuis.

Hoe vaak?

Hoe vaak je chemotherapie toegediend krijgt en hoelang de behandeling duurt, hangt af van

  • de soort kanker die je hebt,
  • de bedoeling van de behandeling,
  • de gebruikte chemotherapie,
  • hoe jouw lichaam reageert op de geneesmiddelen.

Je kunt dagelijks, wekelijks, driewekelijks of maandelijks een behandelingssessie krijgen. Meestal wordt chemotherapie in cycli gegeven waarbij één cyclus drie tot vier weken in beslag neemt. Per cyclus krijg je één of meer keren chemotherapie toegediend. Op het einde van een cyclus voel je je meestal beter en dat is een periode waarin wordt aangeraden om zo actief mogelijk te zijn en qua voeding ook wat reserve op te bouwen.

Waar krijg je chemotherapie toegediend?

Chemotherapie wordt meestal toegediend in het dagziekenhuis – wat betekent dat je na de toediening meteen naar huis mag. Soms is ook een opname in het ziekenhuis nodig voor een chemokuur – vaak omdat met een infuus grote hoeveelheden vocht toegediend moeten worden. Soms kunnen de geneesmiddelen thuis ingenomen worden. Dat zijn dan meestal pilletjes. Het kan ook zijn dat je thuis chemotherapie krijgt toegediend door de thuisverpleegkundige. Dat gebeurt dan met een inspuiting.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 20/03/2024 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Sylvie Rottey (medisch oncoloog UZ Gent) en Patricia Corteel en Stephanie Moulin (oncologisch verpleegkundigen Jan Yperman Ziekenhuis Ieper)
Laatst aangepast op