Nazorg na chemotherapie

Leven met kanker is een hele beproeving. De medische behandeling brengt lichamelijke ongemakken met zich mee en daarnaast worden de meeste kankerpatiënten geconfronteerd met allerlei zorgen en onzekerheden.

Als de therapie met succes is afgerond, vragen patiënten zich af wat er nog meer gedaan kan worden. Als het met de therapie niet gelukt is om de kanker uit te schakelen, is het de vraag hoe de symptomen zo goed mogelijk bestreden kunnen worden en wie daarbij kan helpen. Hulp bij de praktische én bij de emotionele aspecten van de ziekte is vaak welkom. Nazorg is in beide situaties erg belangrijk. Het begrip 'nazorg' houdt dan ook veel in: medische begeleiding, oncorevalidatie, psychische en sociale opvang en zo nodig palliatieve zorg.

Nazorg is belangrijk, als de therapie met succes is afgerond, maar evenzeer als het met de therapie niet gelukt is de kanker uit te schakelen.

Een uiterst belangrijk deel van de nazorg bestaat uit een langdurige geregelde medische controle door het behandelend artsenteam, vooral met de bedoeling een mogelijk herval zo snel mogelijk op te sporen en te behandelen. Je zult daarbij alle betrokken specialisten zien: de chirurg, de medisch oncoloog en/of de orgaanspecialist en de radiotherapeut-oncoloog. De medisch oncoloog of de orgaanspecialist zal zo mogelijk het resultaat van de chemotherapie nagaan en met jou bekijken of je nog bijwerkingen hebt.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 11/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Sylvie Rottey (medisch oncoloog UZ Gent) en Patricia Corteel en Stephanie Moulin (oncologisch verpleegkundigen Jan Yperman Ziekenhuis Ieper)
Laatst aangepast op