Wat is het hand-voetsyndroom?

Sinds een tijdje zijn mijn voetzolen rood en gezwollen. Kan dat het gevolg zijn van de kankermedicijnen die ik neem?

Het ongemak dat u beschrijft, kan inderdaad een neveneffect zijn van uw kankerbehandeling. Bepaalde soorten chemotherapie en bepaalde soorten doelgerichte therapie veroorzaken bij sommige patiënten schade aan de bloedvaatjes in de huid van de handen en voeten. Daardoor ontstaat een ontstekingsreactie met huidveranderingen op de handpalmen of voetzolen. Dat heet het hand-voetsyndroom of hand- en voetsyndroom.

Het hand-voetsyndroom uit zich in huidveranderingen van de handpalmen en voetzolen, zoals roodheid, zwelling, schilferende of vervellende huid, blaren, kloofjes, branderig gevoel, jeuk, pijn bij het gebruik van de handen of bij het stappen ...

Meld uw klachten zeker aan uw behandelend arts zodat hij ze mee kan opvolgen. De handen en voeten meermaals per dag insmeren met een hydraterende huidcrème, kan verlichting brengen.

Enkele andere tips:

  • Vermijd blootstelling aan heel koud of heel heet water.
  • Gebruik een milde, vochtinbrengende, ongeparfumeerde douchegel of doucheolie.
  • Vermijd stevig wrijven, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van lotion of bij massage.
  • Bescherm uw handen en voeten tegen de zon.
  • Voorkom huidbeschadigingen aan handen en voeten.
  • Vermijd druk op uw handen en voeten.

Dat zijn algemene adviezen. Misschien heeft uw arts of verpleegkundige nog andere tips voor uw persoonlijke situatie. Overleg zeker met uw arts  als het hand-voetsyndroom een grote impact begint te krijgen op uw levenskwaliteit. Misschien kan hij overwegen om uw behandeling aan te passen of uit te stellen.

Belangrijk om te weten is dat de antikankermedicijnen die het hand-voetsyndroom veroorzaken geen opstapelend, blijvend effect hebben. Als u de medicijnen niet meer neemt, stoppen de nevenwerkingen dus ook.

Met dank aan prof. dr. Sylvie Rottey voor de medische revisie.

Meer info