Thuiszorg omvat een breed gamma van uiteenlopende vormen van hulp- en dienstverlening. De doelstelling van die hulp- en dienstverlening is dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, en daar verzorgd kunnen worden. Thuiszorg wil er ook voor zorgen dat mensen (sneller) naar huis kunnen terugkeren, bijv. na een opname in het ziekenhuis, om daar verdere hulp te krijgen. Thuiszorg is er voor iedereen: jong of oud, gezinnen met kinderen of alleenstaande ouderen ...

Er is een ruim en divers aanbod aan voorzieningen die verschillende vormen van verzorging en hulp bij de mensen thuis aanbieden. Men biedt hulp bij het organiseren van de thuiszorg, de inrichting van de ziekenkamer met aangepast materiaal, ondersteuning van de patiënt en de mantelzorger(s), hulp bij het huishouden, verzorgende taken, verpleegkundige zorg, oppashulp en palliatieve hulp.

Wie kanker heeft, kan o.a. een beroep doen op deze diensten:

Gezinszorg en aanvullende thuiszorg

Als u bijvoorbeeld na een ontslag uit het ziekenhuis of door een zware kankerbehandeling (nog) niet alle dagdagelijkse activiteiten zelfstandig kunt uitvoeren.

Logistieke hulp

Voor schoonmaak of klusjes. Vind hier adressen van diensten voor logistieke hulp in uw regio.
   
Poets- en huishoudelijk werk kan ook tegen interessante tarieven gebeuren met dienstencheques. U betaalt 9 euro per dienstencheque. Voor de eerste 163 dienstencheques geldt een belastingvermindering van 2,70 euro per dienstencheque (aanslagjaar 2019). Een dienstencheque van 9 euro kost na belastingvermindering dus maar 6,30 euro.

Oppashulp

  • Oppashulp door vrijwilligers overdag of ‘s nachts. U kunt bij zo’n dienst terecht als u wilt dat een vrijwilliger bij u thuis komt om u gezelschap te houden, veiligheid te bieden (doordat u niet alleen bent) en een aantal basiszorgen te verlenen. Het kan ook als aanvulling op de mantelzorgers, de hulp uit uw omgeving … U betaalt enkel een onkostenvergoeding. U vindt hier een erkende dienst voor oppashulp in uw provincie
  • Nachtzorg voor chronisch zieken of mensen in een palliatieve situatie in Antwerpen, Mechelen, Kempen, Brussel-Halle-Vilvoorde en Leuven

  • KidsoKee, thuiszorg en oppas aan huis voor onder meer de kinderen van ouders die kanker hebben. In delen van de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen

Thuishulp door helppers

Zoekt u hulp voor huishoudelijke taken? Via het onlineplatform Helpper vindt u hulpvaardige buurtbewoners die een centje willen bijverdienen. Elke helpper ondergaat een grondige screeningprocedure. Helppers hebben weinig beperkingen in het soort taken die ze mogen uitvoeren. U kunt een helpper wel niet inschakelen voor medische taken (vb. een spuitje geven). Daar moet u opgeleide professionals voor aanspreken. 

Thuisverpleging

Thuisverpleging is gericht op personen die verpleging nodig hebben, bijvoorbeeld nadat ze uit het ziekenhuis ontslagen zijn of herstellen van een ongeluk of aandoening. Vind hier een erkende dienst voor thuisverpleging in uw regio.

Uitleendiensten voor hulpmiddelen

Krukken, bedverhogers, dekenboog, ruggensteunen, bedtafels, zelfoprichters, aerosoltoestellen, looprekken, serumdragers, urinealarmen, toiletstoelen, oefenfietsen, tilliften, hospitaalbedden, rolwagens … U kunt ze voor een kleine bijdrage kopen of huren bij een uitleendienst.

Verschillende organisaties (ziekenfondsen, Rode Kruis, Wit-Gele Kruis enz.) hebben een uitleendienst. U kunt de dichtstbijzijnde uitleendienst of thuiszorgwinkel opzoeken via de Sociale Kaart (geef in het linkerzoekveld als term 'uitleendienst' in en in het rechterzoekveld uw gemeente).