Een overzicht van algemene sociale voorzieningen voor kankerpatiënten.
De maximumfactuur
De maximumfactuur (MAF) biedt elk gezin de garantie dat het niet meer moet uitgeven aan kosten voor geneeskundige verzorging dan een bepaald maximumbedrag (plafond volgens belastbaar inkomen).
Als de medische kosten het maximumbedrag overschrijden, betaalt het ziekenfonds ze automatisch maandelijks terug. Patiënten hoeven hiervoor dus zelf niets te doen. Lees meer over de maximumfactuur.
Globaal medisch dossier
Wie bij zijn huisarts een ‘Globaal medisch dossier’ (GMD) aanvraagt, krijgt tot 30 % meer terugbetaald voor een raadpleging bij zijn huisarts. Lees meer over het Globaal medisch dossier.
Terugbetaling van geneeskundige verstrekkingen
Dankzij de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging hebben alle patiënten (ook zelfstandigen) via hun ziekenfonds recht op een ruime terugbetaling van:
- veel geneeskundige verstrekkingen (prestaties van zorgverleners zoals artsen, tandartsen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen ...).
- de verzorging in ziekenhuizen. Lees meer over de ligdagprijs, de prijs van geneesmiddelen in het ziekenhuis en het honorarium van artsen in het ziekenhuis. Wie een aanvullende hospitalisatieverzekering heeft, kan een hospitalisatievergoeding krijgen bij ziekenhuisverblijf.
- terugbetaalbare geneesmiddelen. Verschillende geneesmiddelen worden volledig terugbetaald, bijv. alle geregistreerde chemotherapeutica. Lees meer over de terugbetaling van geneesmiddelen
U betaalt meer bij niet- of gedeeltelijk geconventioneerde zorgverleners
Om de patiënt te beschermen tegen onaangename financiële verrassingen maken ziekenfondsen afspraken met zorgverleners over hun tarieven. Zorgverleners die dat akkoord met de ziekenfondsen aanvaarden, respecteren de vastgelegde tarieven: dat zijn ‘geconventioneerde’ zorgverleners.
Wie het akkoord met de ziekenfondsen niet aanvaardt, bepaalt vrij zijn tarieven: dat zijn niet-geconventioneerde zorgverleners. Andere zorgverleners zijn gedeeltelijk geconventioneerd: ze rekenen enkel op bepaalde plaatsen of tijdstippen het officiële tarief aan.
Hou hier rekening mee. Niet-geconventioneerde artsen en andere zorgverleners bepalen vrij hun tarieven en kunnen bovenop het wettelijk bepaalde ereloon extra supplementen vragen. Supplementen worden nooit terugbetaald en verhogen dus sterk het bedrag dat u zelf dient te betalen. De zorg die u krijgt is van dezelfde kwaliteit, of uw zorgverlener nu geconventioneerd is of niet.
Zorgverleners zijn niet verplicht de akkoorden met de ziekenfondsen te aanvaarden. Ze moeten hun patiënten wel informeren over hun keuze en uithangen in hun wachtruimte of en wanneer ze geconventioneerd zijn. Maar laat u niet verrassen:
Specifieke tussenkomsten voor mensen met kanker
De terugbetalingen door de ziekteverzekering zijn voor kankerpatiënten dezelfde als voor andere zieken. Er zijn voor hen echter wel een heleboel specifieke tussenkomsten zoals
- gratis consultatie bij huisarts of specialist
- psychologische begeleiding
- pijnstillers
- wondverband
- vervoer
- pruik
- poortkatheter
- beenkousen bij lymfoedeem
- sondevoeding
- vruchtbaarheidssparende behandelingen
- tandzorg
- na borstkanker
- laryngectomie
- stoma
- stamceltransplantatie van een vreemde donor
- verwijdering van een oog
Statuut chronische aandoening
Sinds eind 2013 is er een nieuw ‘Statuut chronische aandoening’ voor wie:
- hoge ziektekosten heeft. Dat betekent: gedurende acht opeenvolgende kwartalen in twee kalenderjaren minstens 300 euro per kwartaal, inclusief de bijdragen van het ziekenfonds. In tegenstelling tot de maximumfactuur gaat het hier om de volledige kosten, en niet enkel om het remgeld: zowel wat wordt terugbetaald door de ziekteverzekering als wat u als patiënt zelf betaalt, wordt meegerekend in deze ziektekosten. Opgelet: kosten waarvoor de ziekteverzekering niét tussenkomt, tellen ook niet mee in deze berekening.)
- het zorgforfait krijgt
- een zeldzame ziekte heeft en hoge ziektekosten
Het statuut chronische aandoening geeft automatisch recht op deze voordelen:
- een verlaging met 100 euro van het remgeldplafond voor de maximumfactuur;
- een verbod op ereloonsupplementen bij de meeste daghospitalisaties in een gemeenschappelijke kamer of een tweepersoonskamer
Het statuut chronisch zieke wordt in principe automatisch toegekend. Personen met een zeldzame ziekte (ook weesziekte genoemd) kunnen een medisch attest (waarin de behandelend arts aangeeft aan welke weesziekte u lijdt) indienen bij de adviserend arts van het ziekenfonds om het statuut voor vijf jaar (in plaats van twee jaar) toegekend te krijgen.
- Bekijk hier of uw ziekte een weesziekte is
- Vragen en antwoorden over zeldzame ziektes
- Lees hier meer over het statuut chronische aandoening en de mogelijkheid tot derdebetalersregeling voor mensen met het statuut chronische aandoening