Onderzoeken en diagnose van pancreaskanker

Heb je symptomen die kunnen wijzen op pancreaskanker? Dan zal je huisarts je onderzoeken. Daarna stelt hij waarschijnlijk een onderzoek van het bloed en mogelijk de stoelgang voor om de werking en de conditie van de pancreas te meten.

Als er een vermoeden van pancreaskanker is, zal je huisarts je doorverwijzen naar een specialist. Die herhaalt het lichamelijk onderzoek en doet aanvullende onderzoeken.

Dat aanvullend onderzoek begint meestal met een echografie. Als daar een afwijking te zien is, volgen nog meer onderzoeken zoals een CT-scan, een MR-scan, een echo-endoscopie of endo-echografie, een PET-CT-scan of een ERCP.

Als de diagnose pancreaskanker valt, gaat de arts ook na of er mogelijk uitzaaiingen zijn elders in het lichaam. Dat kan met sommige van de genoemde onderzoeken – zoals een CT-, een PET-CT- en een MR-scan. Soms zijn nog meer onderzoeken nodig zoals een longfoto. Ook een kijkoperatie (laparoscopie) kan nuttig zijn om na te gaan of er uitzaaiingen zijn op het buikvlies. Bij pancreaskanker zijn er soms heel kleine uitzaaiingen op het buikvlies die niet (goed) zichtbaar zijn op beeldvorming. Die kleine uitzaaiingen bepalen in grote mate de verdere aanpak.

Stadia van pancreaskanker

Met al die onderzoeken bekijkt je artsenteam in welk stadium de kanker zit. De artsen houdt rekening met 

  • de grootte van de tumor
  • de eventuele doorgroei van de tumor buiten de pancreas
  • uitzaaiingen in de lymfeklieren en/of organen elders in het lichaam

Bij pancreaskanker zijn er vier stadia: van I (beginstadium) tot IV (vergevorderd stadium).

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Karen Geboes en prof. dr. Karin Haustermans
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op