Doelgerichte therapie bij multipel myeloom

Gerichte of doelgerichte therapie (targeted therapy) is een behandeling met medicijnen die doelgericht de groei van kankercellen kan afremmen of stoppen. Voor mensen met multipel myeloom (ziekte van Kahler) zijn er momenteel doelgerichte behandelingen met proteasoomremmers of monoklonale antilichamen.

Snel naar

Bekijk alle opties

Proteasoomremmers

Proteasoomremmers blokkeren een eiwit (proteasoom) waardoor de kwaadaardige cellen stoppen met delen en de gezonde cellen weer normaal beginnen te delen. Proteasoomremmers worden ook proteasoominhibitoren genoemd.

Voorbeelden van proteasoomremmers die gebruikt worden bij multipel myeloom zijn bortezomib (merknaam Velcade), carfilzomib (Kyprolis) en ixazomib (Ninlaro). Alle namen van proteasoomremmers eindigen op -zomib.

Bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen van proteasoomremmers zijn een vreemd gevoel in handen of voeten (zoals tintelingen, warmte-koudesensatie, een brandend gevoel), zwaktegevoel (vermoeidheid, je niet lekker voelen, weinig kracht hebben), misselijkheid, diarree, minder eetlust, verstopping, weinig bloedplaatjes, koorts, lage bloeddruk en bloedarmoede. Je bent ook gevoeliger voor bepaalde virussen, waardoor je gemakkelijker gordelroos oploopt. Je arts zal medicatie voorschrijven om dat neveneffect te voorkomen. Bespreek zelf ook op tijd problemen of symptomen met je arts die je raad kan geven hoe je er het best mee kunt omgaan.

Monoklonale antilichamen

Monoklonale antilichamen of monoklonale antistoffen worden aangemaakt in een laboratorium en herkennen eiwitten op kankercellen. De monoklonale antilichamen binden zich aan die eiwitten en doden de kankercellen, blokkeren hun groei of zorgen dat ze zich niet kunnen verspreiden.

Voorbeelden van monoklonale antilichamen die gebruikt worden bij multipel myeloom zijn daratumumab (merknaam Darzalex) en elotuzomab (Empliciti).

Bijwerkingen

Monoklonale antilichamen die gebruikt worden bij multipel myeloom worden globaal heel goed verdragen. Een beperkt aantal patiënten heeft bij de eerste toediening een lichte infuusreactie (bijvoorbeeld rillingen, koorts, kortademigheid, prikkelhoest). Er is ook een licht verhoogd risico op infecties.

Meld bijwerkingen altijd aan je arts die je raad kan geven hoe je er het best mee kunt omgaan.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Michel Delforge en Anneleen Vanhellemont, verpleegkundig specialist hematologie
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op