Behandeling van mesothelioom

Verschillende specialisten bespreken samen hoe ze je ziekte het best kunnen behandelen. Dat gebeurt in het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Je huisarts wordt daarbij betrokken en krijgt het verslag. Voor de keuze van de behandeling houden artsen vooral rekening met het stadium van de ziekte, met de plaats en de grootte van de tumor en met je conditie. In overleg met jou legt de arts dan de behandeling vast.

Er is momenteel geen genezende behandeling voor mesothelioom. Er zijn wel behandelingen die de groei van het gezwel afremmen en klachten zoals kortademigheid en pijn beheersbaar maken. Mesothelioom wordt meestal eerst behandeld met palliatieve immunotherapie. Maar een kleine groep patiënten komt in aanmerking voor een operatie, met vooraf of achteraf chemo- of immunotherapie en/of radiotherapie. Je arts kan voorstellen om mee te doen aan een klinische studie. Zo heb je de kans om een nieuwe behandeling te krijgen en om mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek. 

Stel je arts gerust vragen over de voorgestelde behandelmogelijkheden en over mogelijke bijwerkingen van de behandeling. Als je twijfelt, kan een tweede mening van een andere specialist verhelderend en nuttig zijn.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 04/10/2023 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Jan Van Meerbeeck
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op