Immunotherapie bij mesothelioom

Sinds 2022 is immunotherapie de eerste behandeling die je krijgt als je een mesothelioom hebt. Bij mesothelioom is immunotherapie een palliatieve behandeling: je arts probeert je klachten te verminderen (bijvoorbeeld de kortademigheid en de pijn in de borstkas), je langer te laten leven en je levenskwaliteit zoveel mogelijk te verbeteren. 

Immunotherapie of immuuntherapie is een behandeling die je natuurlijke afweer of immuniteit stimuleert om kankercellen aan te vallen en op te ruimen. Voor mensen met een mesothelioom gaat het vandaag vooral om deze medicijnen: nivolumab (merknaam Opdivo) en ipilimumab (Yervoy). 

Bijwerkingen

Of en welke bijwerkingen je krijgt, hangt onder andere af van de soort immunotherapie en van je individuele gevoeligheid. Soms heb je geen of weinig bijwerkingen, maar soms is een ziekenhuisopname nodig voor opvolging en behandeling. De bijwerkingen zijn te wijten aan je harder werkend immuunsysteem. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot een gestoorde schildklierwerking, een leveronsteking, diarree en kortademigheid. 

Je arts of een verpleegkundige geeft je op voorhand uitleg over mogelijke bijwerkingen. Het is bij immunotherapie erg belangrijk dat je alle bijwerkingen meteen signaleert. Sommige worden ontdekt door de regelmatige bloedonderzoeken tijdens de behandeling. Als je er op tijd bij bent, zijn de bijwerkingen meestal goed te behandelen. 

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 06/05/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Jan Van Meerbeeck
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op