Kanker vroeg opsporen

Kanker vroeg opsporen betekent dat bij gezonde mensen zonder klachten of verhoogd kankerrisico, kanker in een vroeg stadium of voorlopers van kanker worden opgespoord. Voor borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker organiseert de Vlaamse overheid een bevolkingsonderzoek. Ook prostaatkanker en huidkanker kunnen vroeg worden opgespoord, maar daarvoor zijn er geen bevolkingsonderzoeken.

Elke vroegopsporing heeft voor- en nadelen. Informeer u en beslis zelf of u zich laat testen of niet. Meer informatie vindt u hieronder.

Bij de gynaecologe

Baarmoederhalskanker opsporen: het uitstrijkje

De Vlaamse overheid biedt vrouwen van 25 t.e.m. 64 jaar aan om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen in het kader van het Vlaams bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Hoe kunt u deelnemen aan dit onderzoek? En wat als u nog geen 25 jaar bent of ouder dan 64? Welke klachten kunnen wijzen op baarmoederhalskanker? Vindt hier alles om voor uzelf de voor- en nadelen te kunnen afwegen van deelname aan het bevolkingsonderzoek. Maak een geïnformeerde keuze.

Mammografie

Borstkanker opsporen

Lees hieronder meer over borstkanker opsporen. U vindt hier onder andere informatie over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker in ons land voor vrouwen van 50 tot en met 69, en informatie over vroege opsporing voor vrouwen uit verschillende leeftijdsgroepen. Met die informatie hebt u alles om voor uzelf de voor- en nadelen te kunnen afwegen. Maak een geïnformeerde keuze.

Illustratie van een darmpoliep

Dikkedarmkanker opsporen

De Vlaamse overheid organiseert een bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker voor alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar. Hoe kunt u deelnemen aan dit onderzoek? Wat als u nog geen 50 jaar bent of ouder dan 74? Welke klachten kunnen wijzen op dikkedarmkanker en hoe kunt het risico op deze ziekte verminderen? U vindt hier alles om voor uzelf de voor- en nadelen te kunnen afwegen. Maak een geïnformeerde keuze.

Ilustratie: prostaatkanker opsporen: wel of niet?

Prostaatkanker opsporen

Moet ik mij laten testen op prostaatkanker? Het is een vraag die vele mannen vanaf de leeftijd van 50 jaar zich stellen, ook al hebben ze geen specifieke klachten. Zowel bij mannen als bij zorgverleners leven daarover verschillende meningen. Er is echter geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Met de informatie hieronder hebt u alles om voor uzelf de voor- en nadelen te kunnen afwegen. Maak een geïnformeerde keuze.

Laat verdachte huidvlekjes onderzoeken door een huidarts

Huidkanker opsporen

Huidkanker ontstaat doordat huidcellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen. Er zijn verschillende soorten huidkanker, afhankelijk van de cellen waaruit ze ontstaan. Lees hier meer over de soorten huidkanker en hoe u verdachte vlekjes op uw huid leert herkennen.