Hoe reageren als iemand die u kent kanker heeft?

Wat kunt u zeggen? Hoe kunt u helpen? Lees onze tips.

Foto istockphoto

Heeft een familielid, vriend(in), buur, geliefde, collega … kanker? Dan zit u allicht ook met die twijfel: hoe reageer ik het best? Wat kan ik zeggen? Hoe kan ik helpen? Het kan een reden zijn om even af te wachten en geen contact te zoeken. Maar voor mensen met kanker kan net dat contact steun en troost bieden.

We geven u tips hoe u in gesprek kunt gaan en hoe u de ander in deze moeilijke situatie kunt bijstaan.

Wat kan ik zeggen?

Veel mensen vinden het moeilijk om een gesprek te beginnen met iemand die kanker heeft. Zeker als u van nature niet zo’n prater bent, is het extra moeilijk om een ingrijpende ziekte als kanker ter sprake te brengen. Wat kunt u zeggen? Wat zegt u beter niet? Hoe houdt u contact? Waarmee houdt u het best rekening als u op bezoek wilt gaan?

Wat kan ik doen?

Wat kunt u doen als iemand in uw omgeving kanker heeft? U kunt uw steun laten voelen, maar daarnaast kunt u ook helpen met praktische zaken in het dagelijks leven. Wat dat concreet kan zijn, hangt af van de relatie die jullie met elkaar hebben. Als u de ander niet zo goed kent, ligt schoonmaken of de was doen minder voor de hand. Maar een keer boodschappen doen of chauffeur zijn, zijn misschien wel erg welkom?

Hoe kan ik een collega met kanker steunen?

Sociale contacten zijn belangrijk. Dat geldt niet alleen in de privésfeer, maar ook op het werk. Het is dan ook normaal dat de ziekte van een collega u niet onverschillig laat, hoe ‘dicht’ of ‘ver’ uw relatie met die persoon ook is. Hoe kunt u uw zieke collega een hart onder de riem steken? We geven u enkele tips.