Tips voor als een collega met kanker niet meer kan komen werken

Sociale contacten zijn belangrijk. Dat geldt niet alleen in de privésfeer, maar ook op het werk. Het is dan ook normaal dat de ziekte van een collega je niet onverschillig laat, hoe ‘dicht’ of ‘ver’ je relatie met die persoon ook is. Hoe kun je je zieke collega een hart onder de riem steken als die niet meer kan komen werken? We geven je enkele tips.

  • Blijf contact houden met je zieke collega, ook al valt het perspectief weg om opnieuw als collega’s samen te werken. Tast af hoe vaak contact gewenst is en in welke vorm: via een mailtje? Een sms’je? Kaartje? Bezoekje? Probeer te achterhalen welke behoeften en verlangens je zieke collega heeft en waarmee je hem of haar kunt steunen.
  • Blijf met je collega omgaan zoals je dat deed voor hij of zij ziek werd. Blijf over interesses en gebeurtenissen praten waarover jullie het vroeger hadden. Zo vermijd je dat je collega zich gereduceerd voelt tot ‘kankerpatiënt’. Blijf je collega in de eerste plaats als mens benaderen, niet als patiënt.
  • Is een genezende behandeling niet meer mogelijk? Vermijd dan het woord ‘beterschap’. Wanneer je collega niet meer kan genezen, is er helaas geen zicht meer op ‘beter worden’. Sterkte wensen kan natuurlijk altijd.
  • Het kan zijn dat je met de harde realiteit geconfronteerd wordt dat je collega binnenkort zal sterven. Ook in deze fase kan contact steunend en troostend zijn. Misschien wil je collega zelf geen contact meer. Neem dat niet persoonlijk op. Misschien wil je collega nog iets met je uitpraten, geef hem of haar dan die kans toe.
  • Als je collega overlijdt, kan dat heftige persoonlijke gevoelens oproepen bij jezelf en bij je andere collega’s. Help elkaar om afscheid te nemen, bijvoorbeeld door op de werkplek een rouwboek te leggen waarin collega’s een boodschap kunnen neerschrijven, door in je bedrijf of organisatie een foto te plaatsen van de overledene, door samen naar de afscheidsdienst te gaan, door samen een herdenkingsmoment te houden ... 
  • Moffel het verdriet dat je voelt als een collega overlijdt, niet weg. Praat over je gevoelens met je andere collega’s en geef hen de kans om over hun gevoelens te praten. Geef elkaar tijd en ondersteuning om het overlijden van je collega te verwerken en vraag indien nodig psychologische ondersteuning aan de hr-dienst of de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.
  • Is je collega overleden, zorg dan voor gepaste communicatie naar klanten, leveranciers, leerlingen (in een school) … die met die collega in contact kwamen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 02/10/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan Titia Dergent, psycholoog ZNA Middelheim
Laatst aangepast op