Tips voor als een collega met kanker na ziekteverlof opnieuw komt werken

Een van je collega's komt na een periode van ziekteverlof weer werken. Wat kun je doen om te helpen? Hoe kun je hem een hart onder de riem steken? Wat betekent dat voor de taakverdeling op het werk? We geven je enkele tips.

  • Gelukkig kunnen steeds meer mensen na hun kankerbehandeling hun werk weer oppakken. Al gaat dit niet vanzelf. Een goede communicatie tussen werkgever en werknemer is essentieel voor een succesvolle werkhervatting. Maak mee werk van die communicatie.
  • Verwelkom je teruggekeerde collega met een attentie op zijn of haar werkplek om te laten zien dat je hem of haar gemist hebt.
  • Vraag aan je collega hoe het met hem/haar op dat moment gaat. Tips voor als je een gesprek begint.
  • Bereid de terugkeer van je collega voor met zijn of haar leidinggevende. Vermijd een onoverzichtelijke berg werk!
  • Hervat je collega het werk geleidelijk aan (progressieve werkhervatting)? Stem de hoeveelheid werk af op het aantal uren dat je collega werkt. Overlaad je collega niet met taken die hij of zij onmogelijk binnen het afgesproken arbeidsregime rond kan krijgen.
  • Door de ziekte en de bijwerkingen van de behandeling is het soms nodig om het takenpakket of de praktische organisatie van het werk (keuze vervoer, spreiding werkuren, aandeel thuiswerk, beschikbaarheid voor opdrachten in het buitenland, gebruik technische hulpmiddelen …) aan te passen. Respecteer de afspraken die je collega daarover maakt met zijn leidinggevende, met de hr-dienst/verantwoordelijke en met de arbeidsgeneesheer.
  • Iemand die in behandeling is geweest voor kanker, maakt goede en minder goede dagen mee. Toon begrip als je collega fysiek of emotioneel een minder goede dag heeft.
  • Ook als de collega de behandelingen achter de rug heeft en weer volledig aan het werk is, kan de ziekte een rol blijven spelen in zijn of haar leven. De angst om te hervallen, kan nog lang voor onzekerheid en spanningen zorgen. Toon daarvoor begrip.
  • Veel mensen die kanker hebben gehad, blijven jaren onder controle. Die controles kunnen stress oproepen en tijdelijk het functioneren van je collega beïnvloeden. Toon daarvoor begrip.
  • Sommige bijwerkingen van een kankerbehandeling blijven heel lang aanslepen. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, pijn, concentratieproblemen, slaapstoornissen en psychische klachten. Probeer hiermee rekening te houden bij het verdelen van werk en het maken van afspraken.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 04/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan Titia Dergent, psycholoog ZNA Middelheim
Laatst aangepast op