Kanker en de behandeling hebben ook gevolgen voor uw haar. Hoe verzorgt u het best uw haar? En wat te doen bij haaruitval? Waar vindt u pruiken, hoeden, mutsen, sjaaltjes? Lees het hieronder.

Verzorging

Schaar en kam

Uw ziekte, de medicatie en de behandelingen kunnen uw haar droog en breekbaar maken. Tijdens de behandeling doet u er best aan het haar niet te veel te belasten:

 • was uw haar niet te veel (1 tot 2 keer per week)
 • kies een zachte shampoo
 • doe geen kleuringen of haarsprays op uw haar
 • kam het haar zacht en niet te vaak
 • gebruik beter geen haardroger
 • geef uw haar af en toe een voedend masker
 • vermijd elastiekjes, speldjes …

Haaruitval

Na de haaruitval is de hoofdhuid erg gevoelig, geïrriteerd, droog en schilferig. Masseer de hoofdhuid zachtjes met olie en spoel met lauw water.

Haaruitval is een erg zichtbaar gevolg van chemotherapie. Gelukkig begint het haar ongeveer drie tot vier weken na de laatste kuur terug te groeien. Van radiotherapie (bestraling) valt uw haar niet uit, behalve dan op de plaats waar u bestraald wordt. Dus alleen bij bestraling op uw hoofd valt uw hoofdhaar uit. De hoofdhuid wordt niet altijd helemaal bestraald, soms valt dan ook maar een gedeelte van het hoofdhaar uit. Na afloop van de bestralingen komt het haar meestal terug. Bij lage bestralingsdosissen bent u zekerder dat het terugkomt, bij hoge dosissen bent u minder zeker en kan het langer duren. Informeer u hierover bij uw arts.

Na de haaruitval is de hoofdhuid erg gevoelig, geïrriteerd, droog en schilferig. Masseer de hoofdhuid zachtjes met olie en spoel met lauw water.

Hoe ga je om met haarverlies?

Sommigen voelen er zich beter bij als ze hun haar kort laten knippen vóór de chemotherapie. Dat is uiteraard niet verplicht. U doet gewoon datgene waarbij u zich het best voelt.

Haar verliezen is een ingrijpende gebeurtenis, emotioneel erg moeilijk om dragen. Het is volkomen normaal dat u boos bent, droevig of verlegen.

Maar u kunt overwegen om een pruik aan te schaffen. En er bestaan ook heel leuke sjaaltjes of hoedjes.

Ook wenkbrauwen en wimpers kunnen uitvallen. Voor vrouwen zijn er tal van manieren om dit te maskeren, en voor mannen die het hier lastig mee hebben (of die er voor een bepaalde gelegenheid goed willen uitzien) is een wenkbrauwsjabloon misschien een oplossing. Bekijk alle informatie rond wenkbrauwen en wimpers.

Scheren

Gedurende de chemotherapie kunt u beter overschakelen op scheren met een elektrisch scheerapparaat.

Bent u gewoon om nat te scheren? Gedurende de chemotherapie kunt u beter overschakelen op scheren met een elektrisch scheerapparaat. Tijdens de behandeling is uw huid erg kwetsbaar. Bij nat scheren bestaat dan ook het risico dat u zich kwetst. Bij droog scheren is er minder contact met het gezicht en de haren worden iets minder kort afgeschoren. De huid wordt daardoor enigszins ontzien. Breng na het scheren een goede crème aan. Gebruik liever geen aftershave, want daar zit alcohol in en dat droogt de huid verder uit.

Pruiken

Pruiken belemmeren geenszins de natuurlijke haargroei.

Pruiken bestaan in verschillende soorten, maten, lengtes en kleuren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen pruiken van echt (mensen)haar en synthetische pruiken. 

Pruiken van echt mensenhaar zijn het duurste, gaan het minst lang mee en vragen meer onderhoud (wassen, kammen en stylen. Een pruik van mensenhaar is bovendien zwaarder en warmer.  Informeer u goed over de kwaliteit van het echte haar, daar zit heel veel verschil in. Een synthetische pruik vraagt weinig onderhoud en styling, en gaat doorgaans langer mee.

Prijzen

Voor de prijzen van een pruik kunt u het best bij een pruikenzaak informeren omdat die heel erg variëren. Er bestaan pruiken in alle prijsklassen. Zo is een standaardpruik uiteraard goedkoper dan maatwerk en is synthetisch haar goedkoper dan echt haar. Een synthetische pruik kost tussen 200 en 500 euro. Maathaarwerk is veel duurder: gemiddeld 2.000 euro voor een pruik van echt haar. Ziekenfondsen zorgen voor een tussenkomst bij aankoop van een pruik. Sinds begin 2022 is de btw op pruiken verlaagd (als u een voorschrift van uw arts hebt) van 21 naar 6 % - toch een besparing van enkele tientallen tot honderden euro's.

Tussenkomst van het ziekenfonds

Mannen en vrouwen die door chemotherapie of bestraling van het hoofd volledig kaal worden, kunnen van het ziekenfonds een tussenkomst voor een pruik krijgen. Daarnaast zijn er enkele organisaties die een flinke financiële bijdrage leveren voor aankoop van een pruik voor mensen die het financieel moeilijk hebben.

Tweedehandspruik

Vraag bij de sociale dienst van uw ziekenhuis of u een tweedehandspruik kunt aanschaffen. Enkele organisaties in ons land verzamelen immers gebruikte pruiken, reinigen ze en bieden ze opnieuw aan via sommige ziekenhuizen. U vindt hier de organisaties die pruiken inzamelen voor hergebruik.

Tips voor als u overweegt een pruik te dragen

Vrouw met pruik
 • Wacht niet tot u kaal bent om een pruik aan te schaffen. Het is belangrijk dat de kapper uw kapsel en haarkleur ziet, zodat hij er rekening mee kan houden wanneer hij u adviseert bij de keuze van een pruik.
 • Houd er rekening mee dat de pruik waarschijnlijk besteld moet worden. Als u ze tijdig bestelt, hebt u ze in huis als u ze nodig hebt.
 • Ga bij het kiezen van een pruik nooit overhaast te werk.
 • Stel de vragen waarmee u zit. Gaan de mensen het niet zien? Ga ik die ‘muts’ wel verdragen? Is ze niet warm? Zal ze niet afvallen? Hoe moet ik ze onderhouden?
 • Kies voor een pruikenzaak die een aparte ruimte heeft waar u discreet de pruiken kunt passen.
 • Neem een afspraak zodat u voldoende tijd hebt om te kiezen.
 • Neem iemand mee die u kan helpen bij het kiezen (een zus, een vriendin). Een tweede mening is vaak verhelderend. Maar let wel: u bent degene die zich goed moet voelen met de pruik!
 • Als u zich niet goed voelt of u vindt het heel vervelend om naar een kapsalon te gaan, dan kunt u ook vragen of men de pruiken bij u thuis wil komen tonen.
 • Wees gerust, pruiken belemmeren geenszins de natuurlijke haargroei.

Tips bij aankoop en verzorging van een pruik

Kies je bij haarverlies voor een pruik, muts of sjaaltje?
 • vraag altijd heldere informatie, ook over de prijs, en een duidelijke gebruiksaanwijzing
 • kies bij voorkeur een kort kapsel, dat is makkelijker en natuurlijker
 • met de juiste producten is haarwerk gemakkelijk zelf te onderhouden
 • laat uw haarwerk altijd aanpassen naar uw kapsel

Sjaaltjes

Voor wie liever geen pruik wil, bestaan er in de handel allerlei leuke hoedjes en sjaaltjes.

 • Neem geen sjaaltjes in zijde of polyester. Dat zijn gladde materialen die erg onpraktisch zijn omdat ze wegschuiven als de schedel kaal is. Let ook op naden: zij kunnen de gevoelige hoofdhuid irriteren en pijn doen.
 • U kunt er een feestelijk sjaaltje van maken met een leuke speld.

Sjaaltjes knopen

Sjaal knopen, foto Els Verhaeghe
 • Vouw de sjaal over uw hoofd, met de lange kant vooraan, 4 à 6 cm boven uw wenkbrauwen (of drie vingers).
 • Knoop de zijpunten achter uw hoofd
 • De afhangende punten in de nek brengt u voorzichtig omhoog en u zet ze achter de knoop vast.

Winkels van pruiken, hoeden, mutsen, sjaaltjes

Schenk uw pruik of uw haar aan een ander

Gespecialiseerde haarverzorgers

Wilt u uw haar graag laten verzorgen door een kapper die een opleiding volgde over haarverzorging voor mensen met kanker? Op www.boekeenafspraak.be vindt u een erkend Kanker Beauty Professional in uw buurt. Wie deze titel draagt, heeft een gespecialiseerde opleiding gevolgd bij het Institute for Professional Care vzw (IFPC). Dit instituut leidt gediplomeerde schoonheidsspecialistes en kappers op om beter om te gaan met personen getroffen door kanker. Let wel: Kom op tegen Kanker heeft deze kappers zelf niet bezocht en staat niet garant voor de kwaliteit van hun geleverde diensten.

Twijfelt u of uw kapper een gespecialiseerde opleiding heeft gevolgd en/of ervaring heeft met haarverzorging van (ex)-kankerpatiënten? Stel hem of haar de vraag!