Doelgerichte therapie bij eierstokkanker

Door een beter inzicht in het ontstaan van bepaalde kankers, is er de laatste jaren een nieuwe generatie medicijnen ontwikkeld die de kankercellen veel doelgerichter beïnvloeden (targeted therapies). Deze behandelingen zijn dikwijls ook in de vorm van pillen beschikbaar.

Voor vrouwen met een erfelijke eierstokkanker zijn er de zogenaamde PARP-remmers. Die medicijnen zorgen ervoor dat kankercellen de schade aan hun DNA niet meer kunnen herstellen, waardoor ze afsterven. Voorbeelden van PARP-remmers zijn olaparib, niraparib en rucaparib. PARP-remmers worden ook PARP-inhibitoren of polymerase-inhibitoren genoemd.

Andere doelgerichte medicijnen zijn de zogenaamde angiogeneseremmers. Ze gaan de vorming van nieuwe bloedvaten tegen, waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de kankercellen wordt onderbroken. De kankercellen worden als het ware ‘uitgehongerd’ en hun groei valt stil. Bij eierstokkanker wordt bevacizumab (merknaam Avastin) gegeven.

Bijwerkingen

Zowel PARP-remmers als bevacizumab veroorzaken bij de meeste patiënten vrij weinig bijwerkingen.

Meer informatie

Forum

Re: BMHK stadium 1

Dag powergirl,

Hopelijk is alles vandaag zo goed mogelijk verlopen en kan je vertrouwen stellen in de medische wereld.
Het is even schrikken, ik weet het wel, maar als powergirl zal ook jij je weg wel vinden.
Goede moed!
Kat

BMHK stadium 1

Alles begon met begin augustus een routine controle (uitstrijkje) bij de huisarts. Paar dagen erna telefoon dat dit afwijkend was. Verder onderzoek was nodig. 14 dagen later kon ik pas terecht bij een gynaecoloog. Daar werd ik inwendig onderzocht, en werden er 3 biopten genomen. Week daarna telefoon van gynaecoloog, dat er 1 biopt een adenocarcinoom was, en 2 CIN3. Dan krijgt ge toch wel effe een klop op uwen kop. WTF, ik heb kanker. Ik die niet rookt, niet drinkt, wel met een maatje meer. (Ik heb GBP), nooit ziek,....
enfin dit was de start van nog meer onderzoeken: CT Scan, MRI.
Gynaecoloog mij doorgestuurd naar UZ Gent. Daar