Doelgerichte therapie bij eierstokkanker

Door een beter inzicht in het ontstaan van bepaalde kankers, is er de laatste jaren een nieuwe generatie medicijnen ontwikkeld die de kankercellen veel doelgerichter beïnvloeden (targeted therapies). Deze behandelingen, die ook een optie zijn bij eierstokkanker, zijn dikwijls ook in de vorm van pillen beschikbaar.

Voor vrouwen met een erfelijke eierstokkanker zijn er de zogenaamde PARP-remmers. Die medicijnen zorgen ervoor dat kankercellen de schade aan hun DNA niet meer kunnen herstellen, waardoor ze afsterven. Voorbeelden van PARP-remmers zijn olaparib (merknaam Lynparza), niraparib (Zejula) en rucaparib (Rubraca). PARP-remmers worden ook PARP-inhibitoren of polymerase-inhibitoren genoemd.

Andere doelgerichte medicijnen zijn de zogenaamde angiogeneseremmers. Ze gaan de vorming van nieuwe bloedvaten tegen, waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de kankercellen wordt onderbroken. De kankercellen worden als het ware ‘uitgehongerd’ en hun groei valt stil. Bij eierstokkanker wordt bevacizumab (merknaam Avastin) gegeven.

Bijwerkingen

Bij doelgerichte therapie verschillen de bijwerkingen per medicijn en zijn ze afhankelijk van uw conditie en lichaam. Over het algemeen hebben doelgerichte medicijnen andere nevenwerkingen dan bijvoorbeeld chemotherapie. Ze richten zich specifieker op de kwaadaardige cellen zodat gezond weefsel gespaard kan worden.

De ernst en frequentie van bijwerkingen verschillen van product tot product. Zowel PARP-remmers als bevacizumab veroorzaken bij de meeste patiënten vrij weinig bijwerkingen.

Meer informatie