Doelgerichte therapie bij borstkanker

Doelgerichte of gerichte therapie (in het Engels targeted therapy genoemd) is een mogelijke behandeling bij borstkanker. Medicijnen pakken doelgericht uitgezaaide kankercellen aan, waardoor de uitzaaiing wordt afgeremd of gestopt.

De meest gebruikte doelgerichte medicijnen die bij borstkanker – meestal in combinatie met chemotherapie of hormoontherapie – worden toegediend, zijn momenteel trastuzumab (merknaam Herceptin), pertuzumab (merknaam Perjeta) en bevacizumab (merknaam Avastin). Of u voor behandeling met doelgerichte medicijnen in aanmerking komt, hangt onder andere af van de eigenschappen van de tumor en van het stadium van uw ziekte.

Bijwerkingen

Over het algemeen hebben doelgerichte medicijnen minder (en andere) nevenwerkingen dan chemotherapie omdat ze zich specifieker richten op de kwaadaardige cellen zodat normaal weefsel gespaard kan worden. De bijwerkingen van trastuzumab en pertuzumab zijn doorgaans vrij mild. De meest voorkomende bijwerkingen van trastuzumab zijn vermoeidheid, diarree en een allergische reactie op de geneesmiddelen: rillingen, koorts, misselijkheid, piepende ademhaling, hoofdpijn en zwakte. Na de behandeling verdwijnen de meeste bijwerkingen. De bijwerkingen van pertuzumab blijven meestal beperkt tot huiduitslag en diarree. Mogelijke bijwerkingen van bevacizumab zijn een verhoogde bloeddruk, hoofdpijn, ontstoken slijmvliezen en huidklachten.

Uw arts kan u vertellen hoe u het best omgaat met mogelijke bijwerkingen.

Meer informatie

Andere behandelingen bij borstkanker

Naast doelgerichte therapie zijn ook chirurgie, chemotherapie, radiotherapie en hormoontherapie mogelijke behandelingen bij borstkanker.

Forum

Borstreconstructie na gedeeltelijke amputatie linkerborst

Toen ik 43 jaar was, is een tumor ontdekt...Geen uitzaaiingen...Maar wel operatie, bestraling. Er kan een borstprothese geplaatst worden onder de borstspier! Maar met filers erbij komt de vraagprijs van de chirurg al tot 3.000,- Euro. Da's niet niks.
Iemand goede ervaringen? Met soort operatie en een echt goede chirurg. P.S.: dr. pl. Chirurg Coenen Cl, of  dr. pl. Chirurg Mertens M. niet zo'n goede ervaring.

Re: 9 okselklieren aangetast

Hey Bonnie, hoe gaat het intussen met jou? We zijn al een jaar verder nu.
Ik denk dat geen enkele dokter een prognose uitspreekt maar hou voor ogen dat borstkanker de best behandelbare kanker is en dat je niet voor niets die chemo krijgt.
Probeer positief te blijven.
Zelf had ik in mei 2018 een hormoongevoelige borstkanker en 4 aangetaste oksel klieren zonder doorbraak.
Als je graag via een andere weg contact neemt, lees ik het wel.
Warme groeten
Nancy