Doelgerichte therapie bij borstkanker

Doelgerichte of gerichte therapie (in het Engels targeted therapy genoemd) is een mogelijke behandeling bij borstkanker. Medicijnen pakken doelgericht uitgezaaide kankercellen aan, waardoor de uitzaaiing wordt afgeremd of gestopt.

De meest gebruikte doelgerichte medicijnen die bij borstkanker – meestal in combinatie met chemotherapie of hormoontherapie – worden toegediend, zijn momenteel trastuzumab (merknaam Herceptin), pertuzumab (merknaam Perjeta) en bevacizumab (merknaam Avastin). Of u voor behandeling met doelgerichte medicijnen in aanmerking komt, hangt onder andere af van de eigenschappen van de tumor en van het stadium van uw ziekte.

Bijwerkingen

Over het algemeen hebben doelgerichte medicijnen minder (en andere) nevenwerkingen dan chemotherapie omdat ze zich specifieker richten op de kwaadaardige cellen zodat normaal weefsel gespaard kan worden. De bijwerkingen van trastuzumab en pertuzumab zijn doorgaans vrij mild. De meest voorkomende bijwerkingen van trastuzumab zijn vermoeidheid, diarree en een allergische reactie op de geneesmiddelen: rillingen, koorts, misselijkheid, piepende ademhaling, hoofdpijn en zwakte. Na de behandeling verdwijnen de meeste bijwerkingen. De bijwerkingen van pertuzumab blijven meestal beperkt tot huiduitslag en diarree. Mogelijke bijwerkingen van bevacizumab zijn een verhoogde bloeddruk, hoofdpijn, ontstoken slijmvliezen en huidklachten.

Uw arts kan u vertellen hoe u het best omgaat met mogelijke bijwerkingen.

Meer informatie