Doelgerichte therapie bij borstkanker

Doelgerichte of gerichte therapie (in het Engels targeted therapy genoemd) is een mogelijke behandeling bij borstkanker. Medicijnen pakken doelgericht kankercellen aan, waardoor de groei wordt afgeremd of gestopt.

Ongeveer 15 procent van de vrouwen met borstkanker heeft een HER2-positieve tumor. Dat betekent dat er te veel HER2-eiwit op de celwand van de kankercellen zit. HER2 stimuleert de groei van de tumor. HER2-remmers blokkeren het bewuste eiwit waardoor ze de tumorgroei afremmen. Voor patiënten met een HER2-positieve borstkanker zijn op dit ogenblik onder andere de volgende HER2-remmers beschikbaar: trastuzumab (merknaam Herceptin) en pertuzumab (Perjeta). Ze worden meestal toegediend in combinatie met chemotherapie.

Vrouwen met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker krijgen vaak CDK4/6-remmers voorgeschreven (samen met antihormonale therapie). Deze geneesmiddelen remmen de deling van de kankercellen af. Dat vertraagt de groei en verspreiding van de kankercellen. Voorbeelden van CDK4/6-remmers zijn abemaciclib (merknaam Verzenios), palbociclib (Ibrance) en ribociclib (Kisqali).

Bijwerkingen

De bijwerkingen van trastuzumab en pertuzumab zijn doorgaans vrij mild. De meest voorkomende bijwerkingen van trastuzumab zijn een verzwakking van het hart (meestal omkeerbaar, uit zich door toenemende kortademigheid) en een allergische reactie op het geneesmiddel (rillingen, koorts, misselijkheid, piepende ademhaling …). De meest frequente bijwerkingen van pertuzumab zijn huiduitslag en diarree.

CDK4/6-remmers worden meestal goed verdragen maar leiden vaak tot vermoeidheid en een (matige) daling van de witte bloedcellen. Daarom zijn regelmatige bloedcontroles nodig. Soms veroorzaken deze geneesmiddelen diarree.

Bespreek de bijwerkingen met uw behandelend arts die u raad kan geven hoe u er het best mee omgaat.

Meer informatie