Hoe groot is de kans dat je na kanker nog een nieuwe kanker krijgt?

Het risico op een nieuwe kanker is bij mensen die al een keer kanker hadden, hoger dan bij de algemene bevolking. Het gaat hier niet over uitzaaiingen of herval, wel over nieuwe primaire kankers

Het risico op een nieuwe primaire kanker is bij mensen die al een keer kanker hadden 27 procent hoger dan bij de algemene bevolking. Ook een derde keer een nieuwe kanker krijgen, is mogelijk, al zijn 9 op de 10 gevallen van multipele (meerdere) primaire kankers tweede kankers. In 2020 waren er bijvoorbeeld 11.157 multipele tumoren (incl. diagnoses die op dezelfde dag of kort na elkaar werden gesteld), op een totaal van 68.782 nieuwe kankers (alle cijfers Stichting Kankerregister, 2022, excl. huidkankers, niet-melanomen).

Vijftig jaar geleden was de kans op een nieuwe primaire kanker veel kleiner. Maar dankzij betere behandelingen leven mensen die kanker gehad hebben steeds langer, lang genoeg om soms meerdere kankerdiagnoses te krijgen.

De kans op een nieuwe primaire kanker is ook afhankelijk van

  • bepaalde behandelingen: sommige soorten chemotherapie of bestraling kunnen de kans op een nieuwe vorm van kanker verhogen. Dat risico is hoger voor wie als kind of jongere behandeld is.
  • genetische belasting
  • risicofactoren zoals roken of roken en alcohol drinken: de eerste en nieuwe kanker zijn vaak gelinkt aan dezelfde risicofactoren. Mensen met een hoofd-halskanker hebben bijvoorbeeld een hoog risico om een nieuwe kanker te krijgen. Bij kankers met dezelfde risicofactoren is een goede medische opvolging daarom erg belangrijk. 

Hoe vroeger de nieuwe kanker ontdekt is en hoe minder de ziekte zich heeft uitgebreid bij de diagnose, hoe beter je geneeskansen meestal zijn.

Lees dit verhaal

Met dank aan dr. Alain Bols
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op