Wat zijn de gevolgen van mijn arbeidsongeschiktheid op mijn jaarlijkse vakantie en het vakantiegeld?

De eerste twaalf maanden van arbeidsongeschiktheid worden ziektedagen gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen. De ziektedagen na de eerste twaalf maanden van arbeidsongeschiktheid worden niet gelijkgesteld voor de berekening van je vakantierechten.

Voor de eerste twaalf maanden van ongeschiktheid

Tijdens de eerste twaalf maanden van arbeidsongeschiktheid worden de ziektedagen gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen of daggedeelten voor de berekening van het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld. 

Ook als je het werk gedeeltelijk hervat, worden je ziektedagen (zowel volledige dagen als daggedeelten wanneer je het werk met halve dagen hervat) in deze zin gelijkgesteld. De gedeeltelijke werkhervatting heeft tijdens de eerste twaalf maanden van je arbeidsongeschiktheid dus geen gevolgen voor je vakantierechten in het volgende jaar.

Na de eerste twaalf maanden van arbeidsongeschiktheid

Indien je langer dan twaalf maanden na het begin van de arbeidsongeschiktheid gedeeltelijk werkt, worden de ziektedagen niet meer gelijkgesteld voor de berekening van je vakantierechten. Hierdoor kan het voorkomen dat je bij een langere arbeidsongeschiktheid slechts een beperkt aantal vakantiedagen opbouwt. 

Stel bijvoorbeeld dat X, die bediende is en voltijds werkt, op 1 januari 2018 de diagnose darmkanker krijgt. Op 1 januari 2019 hervat X, na een jaar arbeidsongeschiktheid, gedeeltelijk het werk waarbij X met zijn werkgever afspreekt dat hij tijdelijk halftijds zal werken. Dit doet hij tot 1 januari 2020 waarna hij weer voltijds aan de slag gaat.
- In 2019 zal X, door de gelijkstelling van de ziektedagen tijdens de eerste twaalf maanden arbeidsongeschiktheid, vier weken wettelijke vakantie hebben.
- In 2020 zal X, gelet op de halftijdse tewerkstelling in 2019 en het gebrek aan gelijkstelling, slechts over twee weken wettelijke vakantie beschikken.
- In 2021 zal X weer vier weken wettelijke vakantie hebben omdat hij gedurende het volledige jaar 2020 weer voltijds aan de slag was.

Seniorvakantie

Ben je 50 jaar of ouder en ga je na meer dan een jaar ziekte (of volledige werkloosheid) weer aan het werk? Dan heb je misschien recht op seniorvakantie. Lees meer over de seniorvakantie.

Aanvullende vakantie

Als je minder dan vier weken wettelijke vakantie hebt en niet aan de voorwaarden voor seniorvakantie (zie hierboven) voldoet, dan kun je onder bepaalde voorwaarden wel aanspraak maken op aanvullende vakantie (ook wel Europese vakantie genoemd). Weet echter dat de vergoeding voor deze aanvullende verlofdagen wordt betaald met een voorschot van je dubbel vakantiegeld van het volgende jaar. Je zal in dat geval dus het volgende jaar minder vakantiegeld ontvangen, in verhouding met het aantal opgenomen aanvullende vakantiedagen. Meer informatie over de aanvullende vakantie.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op