Wat kan ik doen om iemand met kanker te troosten en hulp te bieden?

Mijn tante heeft kanker. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Hoe kan ik hier met haar over praten, wat kan ik doen om haar te troosten of hoe bied ik hulp?

Als u zich onzeker voelt, dan mag u dat gerust uiten. Geef gewoon aan dat u niet goed weet wat te zeggen of te doen. Maak vooral duidelijk aan uw tante dat u er voor haar wil zijn en dat ze op u kan rekenen. Praat zelf niet te veel wanneer u haar bezoekt en luister vooral. Over uw eigen zorgen en leed beginnen te vertellen, is geen goed idee. Rustig de tijd nemen en goed luisteren, werkt het best.

Mensen verschillen in hoe ze met kanker omgaan. U kunt het best aan haar vragen waarmee u haar kunt helpen: heeft ze behoefte aan een gesprek, wil ze graag haar zorgen, angsten of twijfels ventileren of is ze meer gebaat bij praktische hulp of gewoon eens een leuke uitstap samen met u? Praten over zorgen en problemen kan veel betekenen, maar soms willen mensen niet praten over hun gevoelens. Soms hebben ze het liever over koetjes en kalfjes. Praten over de ziekte hoeft niet altijd voor iedereen.

Er zijn ook mensen die u zelf een zetje kunt geven door te vragen of ze zich verdrietig of bang voelen. Zo helpt u hen om woorden te geven aan hun emoties. Geef niet te snel goedbedoeld advies. Suggesties aanreiken kan wel, maar probeer de ander nooit iets op te dringen. Korte, frequente bezoekjes zijn trouwens beter dan een lang bezoek. Vraag wel even of uw bezoek past. Vergeet vooral niet dat uw steun, betrokkenheid en zorg enorm veel deugd kunnen doen.