MRI

Een MR-scan of MRI is een medisch onderzoek waarmee een arts gedetailleerde beelden maakt van de binnenkant van je lichaam. Een MRI werkt met een magnetisch veld.

Eigenlijk worden signalen uit het lichaam opgevangen en door een krachtige computer vertaald in een beeld. Er komen geen röntgenstralen aan te pas en er komt dus geen straling vrij. Het onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk.

Een MRI (magnetic resonance imaging) wordt soms gebruikt als aanvulling op een röntgenonderzoek (bijvoorbeeld een CT-scan), zowel voor als na een ingreep, omdat er een aantal tumoren (zeker niet alle) beter zichtbaar mee gemaakt kunnen worden. Een CT-scan geeft een arts een overzicht van bijvoorbeeld het hele boven- of onderlichaam. Een MRI toont een kleiner deel van het lichaam, en meer in detail. Een MRI is veel duurder dan andere onderzoeksmethoden én duurt over het algemeen lang. Door die beperkingen wordt meestal zuinig omgesprongen met een MRI en wordt magnetische resonantie alleen toegepast als andere foto’s cruciale gegevens niet kunnen leveren.

MRI-onderzoek - Istockphoto.com

Bij een MRI lig je in een smalle tunnel die voor- en achteraan open is, en goed verlicht en verlucht. Het MRI-toestel maakt relatief veel lawaai. Het maakt harde, kloppende geluiden waardoor je oordopjes en/of een koptelefoon krijgt om het ongemak te verminderen. Het onderzoek kan tot een uur duren, dat hangt af van het te onderzoeken lichaamsdeel.

Heb je een prothese, stents, een cochleair implantaat, een metaalsplinter in je oog of je hersens, andere vreemde objecten in je lichaam of tattoos (er zit metaal in sommige inkten)? Meld dat dan aan je arts. Omdat de scanner een krachtige magneet is, zul je mogelijk geen MRI kunnen krijgen als je metalen voorwerpen zoals een pacemaker in je lichaam hebt. Een tandbeugel, knie- of heupprotheses, stents of tattoos vormen normaal geen probleem.

Tip: beluister deze geluidsopname van een MRI om een idee te hebben van de geluiden die je kunt verwachten.

Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op