Wat is een MRI en hoe verloopt dat?

Met een MR-scan of MRI (in het Engels magnetic resonance imaging) wordt een magnetisch veld opgewekt waarmee beelden van het inwendige van het lichaam gemaakt worden. 

Eigenlijk worden signalen uit het lichaam opgevangen en door een krachtige computer vertaald in een beeld. Er komen geen röntgenstralen aan te pas en er komt dus geen straling vrij. Het onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk. 

Een MRI wordt soms gebruikt als aanvulling op een röntgenonderzoek (een CT-scan bijv.), zowel voor als na een ingreep, omdat er een aantal tumoren (zeker niet alle)  beter zichtbaar mee gemaakt kunnen worden. Een CT-scan geeft een arts een overzicht van bijvoorbeeld het hele boven- of onderlichaam. Een MRI toont een kleiner deel van het lichaam, en meer in detail. Een MRI is veel duurder dan andere onderzoeksmethoden én duurt over het algemeen lang. Door die beperkingen wordt meestal zuinig omgesprongen met een MRI en wordt magnetische resonantie alleen toegepast als andere foto’s cruciale gegevens niet kunnen leveren. 

Bij een MRI ligt u in een smalle tunnel die voor- en achteraan open is, en goed verlicht en verlucht. Het MRI-toestel maakt relatief veel lawaai. Het maakt harde, kloppende geluiden waardoor u oordopjes en/of een koptelefoon krijgt om het ongemak te verminderen. Het onderzoek kan tot een uur duren, dat hangt af van het te onderzoeken lichaamsdeel. Wie een prothese, stents, een cochleair implantaat, metaalsplinter in oog of hersens, of andere vreemde objecten in het lichaam heeft of tattoos (er zit metaal in sommige inkten), meldt dit aan de behandelend arts. Omdat de scanner een krachtige magneet is, zal u mogelijk geen MRI kunnen krijgen als u metalen voorwerpen zoals een pacemaker in uw lichaam heeft. Een tandbeugel, knie- of heupprotheses, stents of tattoos vormen normaal geen probleem. 

Lees meer