Hoe zit het met seks na een prostaatoperatie?

Ik moet geopereerd worden voor prostaatkanker. Dit roept bij mij veel vragen op, onder meer over mijn seksleven na de operatie. Zal ik nog een erectie kunnen krijgen en klaarkomen? Zal ik nog zin hebben in seks?

Een operatie aan de prostaat kan inderdaad gevolgen hebben voor uw seksuele leven. Bij sommige mannen zijn de gevolgen miniem, bij andere is de impact groter. Veel hangt af van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt. Aan weerszijden van de prostaat lopen immers zenuwen die essentieel zijn om een erectie te krijgen. Wanneer prostaatkanker in het vroegste stadium wordt ontdekt, kunnen deze zenuwen meestal gespaard worden. Als de tumor al groot is en via de zenuwen buiten de prostaat dreigt te groeien, zal de chirurg één of beide zenuwbundels moeten wegnemen om de tumor veilig en volledig te verwijderen. Dat kan tot gedeeltelijke of volledige impotentie leiden. Afhankelijk van de ernst van de beschadigingen, kunnen dergelijke erectieproblemen soms verholpen worden. Bijvoorbeeld met erectiepillen of door injecties in de penis. Vraag uitleg hierover aan uw uroloog.

Als de prostaat is weggenomen, kunt u nog een orgasme krijgen, maar dat is een 'droog' orgasme. U komt dan wel klaar met alle daarbij horende gevoelens, maar er is geen zaadlozing. Na de operatie zijn de meeste mannen de eerste acht à negen maanden wel minder potent, maar dat verbetert nadien vanzelf weer.

Normaal gezien heeft een prostaatoperatie geen invloed op het libido. Een verminderd libido kan wel het gevolg zijn van een aanvullende hormoontherapie. De zin in vrijen vermindert of verdwijnt dan.

Als u na de operatie beperkingen op seksueel gebied ondervindt, raden we u aan om daar heel open over te praten met uw partner. Al is het soms moeilijk, toch kan het helpen om elkaar te vertellen waar u behoefte aan hebt en waarover u zich onzeker voelt. Misschien zijn de veranderingen zo ingrijpend, dat u uitkijkt naar steun en advies van anderen. Aarzel dan niet om hulp te vragen aan lotgenoten, uw arts of een seksuoloog.