Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij mesothelioom

Je arts kan voorstellen om mee te doen aan een ‘klinische studie’. Zo heb je de kans om een nieuwe behandeling te krijgen en om mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek.

In klinische studies testen artsen of een nieuw geneesmiddel of een nieuwe behandeling veilig is en betere resultaten oplevert dan de standaardbehandeling. Je doet alleen maar mee als je schriftelijk informatie kreeg en uitdrukkelijk en schriftelijk toestemde.

Er lopen onder meer onderzoeken naar de doeltreffendheid van immunotherapie en meer bepaald dendritische celtherapie bij mesothelioom. Wereldwijd wordt onderzocht of geneesmiddelen de eigen weerstand tegen de kankercellen kunnen aanwakkeren en/of lichaamseigen dendritische cellen de groei van kankercellen in het borstvlies kunnen afremmen of stoppen. Ook in ons land.

Er loopt ook onderzoek naar de doeltreffendheid van pleurectomie/decorticatie gecombineerd met chemotherapie bij longvlieskanker in beginstadium en naar bepaalde doelgerichte therapieën. Vraag je arts of je eventueel in aanmerking komt voor een van die studies.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 27/03/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Jan Van Meerbeeck
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op