Kan ik mijn werk geleidelijk aan hervatten?

Ja, dat kan onder bepaalde voorwaarden. Belangrijk: "gedeeltelijke werkhervatting" is algemeen genomen geen recht maar een gunst. Naast de adviserend arts van het ziekenfonds moet ook je werkgever zijn goedkeuring geven voor deze werkhervatting.

Wat is gedeeltelijke werkhervatting?

Gedeeltelijke werkhervatting is een systeem dat aan arbeidsongeschikte werknemers de kans geeft om het werk gedeeltelijk te hervatten en geleidelijk te wennen aan een voltijds arbeidsritme wanneer je nog herstellende bent. Het systeem laat heel wat flexibiliteit toe. Je kunt bijv.

  • hervatten met uiteenlopende arbeidsvolumes (40, 50 of 70 % ...),
  • afwisselen tussen enkele dagen ziekteverlof (bijv. de dagen na de chemotherapie) en enkele dagen werken (bijv. de dagen dat je voldoende hersteld bent van de chemotherapie).

Gedeeltelijke werkhervatting is geen recht maar een gunst. Als je echter een arbeidsbeperking hebt, zoals vermoeidheid of concentratieproblemen en die zijn geattesteerd door je arts, dan kunnen die beschouwd worden als ‘handicap’. In dat geval heb je recht hebt op redelijke aanpassingen zoals bijv. de gedeeltelijke werkhervatting. In dat geval kan je werkgever, indien je aan alle andere voorwaarden voor gedeeltelijke werkhervatting voldoet, dit enkel weigeren indien dit voor hem onredelijk zou zijn. Meer informatie over redelijke aanpassingen.

Vastbenoemd personeel in het onderwijs

Ook vastbenoemde leerkrachten kunnen deeltijds weer gaan werken na ziekte. Sinds 2023 kunnen zij ook minder dan halftijds herstarten of meer dan 75 % (ook als je ziektedagen op zijn). Zo kan je na een kankerbehandeling bijvoorbeeld voor 20 of 40 % weer voor de klas gaan staan, en - als dat voor jou aangewezen is - geleidelijk ook  toewerken naar een voltijdse werkhervatting. Lees hier meer over minder werken wegens ziekte in het onderwijs.
Deze nieuwe regeling voor leerkrachten kwam er dankzij beleidswerk van Kom op tegen Kanker.

Voorwaarden

Omdat gedeeltelijke werkhervatting enkel kan voor arbeidsongeschikte personen én deze in principe niet mogen werken, moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn:

  1. Toelating van de adviserend arts van het ziekenfonds na je aanvraag (vraag hiervoor de nodige documenten aan je ziekenfonds). Hij of zij kan enkel toelating geven als: 
    - de werkhervatting verenigbaar is met je gezondheidstoestand volgens de vereisten van je functie en je medische geschiktheid; 
    - en je minstens 50 % arbeidsongeschikt bent. 

    Rond deze laatste voorwaarde bestaat soms verwarring. Veel adviserend artsen van het ziekenfonds gaan ervan uit dat werknemers niet enkel 50 % arbeidsongeschikt moeten zijn, maar ook slechts 50 % mogen werken in het kader van de gedeeltelijke werkhervatting. Dit is niet correct. Je kunt wel degelijk een activiteit hervatten met bijvoorbeeld een arbeidsvolume van 40 of 70 %, zolang uit een medische evaluatie blijkt dat dit verenigbaar is met de aandoening en de arbeidsongeschiktheidsgraad van minstens 50 %.

    Je hoeft niet te wachten op de voorafgaande toestemming van de adviserend arts om de betalende activiteit aan te vatten. Die toestemming kan ook achteraf gebeuren. Als de adviserend arts de aanvraag goedkeurt, geeft hij of zij jou een schriftelijke toelating met een specificatie van de periode, de aard, de omvang en de uitvoeringsmodaliteiten van de werkhervatting.
     
  2. Toelating van de werkgever:
    Gedeeltelijke werkhervatting is een gunst, tenzij je met een arbeidsbeperking kampt die kan worden beschouwd als een ‘handicap’ in de ruime zin van het woord (zie hierboven). Een werkgever is, bij gebrek aan dergelijke arbeidsbeperking, niet verplicht om een werknemer die nog niet volledig arbeidsgeschikt is opnieuw tewerk te stellen volgens andere modaliteiten dan deze overeengekomen in de gesloten arbeidsovereenkomst. In dat geval blijft de arbeidsovereenkomst volledig geschorst. Je doet er goed aan om bij de arbeidsarts (ook preventieadviseur-arbeidsarts genoemd) een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting (bij een arbeidsongeschiktheid van vier weken) of een spontane raadpleging aan te vragen, bijvoorbeeld met het oog op het verkrijgen van ander of aangepast werk. Dit is zelfs een verplichting wanneer je in een functie bent tewerkgesteld waarvoor een preventief onderzoek verplicht is.
    Je kunt er ook voor opteren om een re-integratietraject op te starten. De arbeidsarts zal dan jouw mogelijkheden bekijken waarna de werkgever, in overleg, een re-integratieplan opmaakt. De arbeidsarts bezorgt dit plan aan de adviserend arts, en die kan dan meteen beslissen of je in aanmerking komt voor gedeeltelijke werkhervatting. Deze beslissing zal worden opgenomen in je re-integratieplan en desgevallend zal de werkgever zijn plan hieraan moeten aanpassen. 

    Wanneer de werkgever daarentegen zijn akkoord geeft dat de werknemer het werk gedeeltelijk hervat, onder de voorwaarden van de adviserend arts, wordt er best (hoewel niet noodzakelijk) een bijlage aan de arbeidsovereenkomst opgesteld ter verduidelijking van de aangepaste loon- en arbeidsvoorwaarden en om vast te leggen dat deze tijdelijk zijn. Let op dat een initiële voltijdse arbeidsovereenkomst niet ongewenst gewijzigd wordt naar een deeltijdse arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur. In dat geval heb je immers niet meer het recht om terug te keren naar een voltijdse arbeidsovereenkomst, maar ben je een deeltijdse werknemer geworden. Stel dat je dan bijvoorbeeld opnieuw arbeidsongeschikt wordt, dan krijg je ook maar een arbeidsongeschiktheidsuitkering in overeenstemming met je deeltijdse arbeidsovereenkomst. Waakzaamheid is hier dus geboden.
  3. Via de werkhervattingspremie worden werkgevers aangemoedigd om de gedeeltelijke werkhervatting toe te staan aan hun werknemers. Lees hier meer over de werkhervattingspremie.

Aan de aard van de toegelaten arbeid wordt in de regelgeving geen concrete invulling gegeven. Het is de adviserend arts van het ziekenfonds die niet alleen de periode, maar ook de aard, de omvang en de uitvoeringsmodaliteiten van de toegelaten gedeeltelijke tewerkstelling bepaalt. Meer informatie over gedeeltelijke werkhervatting op de website van het RIZIV

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op