Mantelzorg en vervoer

Gebrek aan vervoer voor de zieke naar bijvoorbeeld het ziekenhuis of een dagopvangcentrum is een van de meest voorkomende drempels voor mantelzorgers.

Het loont de moeite om bij je mutualiteit te laten uitzoeken wat er mogelijk is: misschien kun je gebruikmaken van vrijwilligersorganisaties zoals de mindermobielencentrale of kan de zieke een lift krijgen van ziekenfondsvrijwilligers die instaan voor ziekenvervoer. Of bekijk hier een overzicht dat je helpt uit te zoeken wat het beste vervoer voor jou is (pdf).

Het ziekenfonds betaalt voor mijn verplaatsingen naar de polikliniek een kilometervergoeding. Voor tien ritten krijg ik 80 euro. Dat bedrag is meer dan welkom, want elke extra uitgave is voor ons gezin een zware dobber.

Er bestaat geen algemene regeling voor de vergoeding van reiskosten van de naasten, behalve voor ouders van gehospitaliseerde kinderen.
Voor de patiƫnt zelf is er een wettelijke terugbetaling van de reiskosten als hij voor een kankerbehandeling of een controleconsultatie naar het ziekenhuis moet zonder daar te overnachten.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 11/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op