Waterpijp

De waterpijp of shisha wordt vaak als weinig schadelijk beschouwd. Maar is dat wel zo?

Kankerverwekkend

De waterpijp is minstens even schadelijk als de klassieke sigaret. Op termijn kan ze longkanker veroorzaken.

Hoe verhoogt de waterpijp het risico op kanker?

Het water van de waterpijp filtert de schadelijke stoffen zeker niet. Het maakt enkel de rook vochtiger en koelt die af. Dit vermindert lichtjes de irriterende effecten, maar maakt de rook niet minder giftig. Wanneer je een waterpijp rookt, zal het lichaam bepaalde toxische stoffen in hogere dosissen opnemen dan wanneer je sigaretten filter zou roken. 

Tabaksrook van de waterpijp bevat meer dan 4000 bestanddelen waarvan er enkele honderden schadelijk zijn. Rook van de waterpijp is samengesteld uit giftige en kankerverwekkende stoffen, zoals CO (koolstofmonoxide), cadmium, lood, nitrosamines, aldehydes en andere verbrandingsstoffen. Deze stoffen komen vrij door de zachte verbranding van de waterpijptabak. 

Man rookt waterpijp - iStockphoto

Een waterpijpsessie, die 20 tot 60 minuten duurt, staat gelijk aan het roken van twee pakjes sigaretten. Bij een waterpijpsessie wordt 1,7 keer meer nicotine geïnhaleerd dan bij het roken van een gewone sigaret, de hoeveelheid koolstofmonoxide (CO) ligt 6,5 keer hoger en de hoeveelheid teer 46,4 keer hoger! Het grootste deel van de teer passeert het water in de vorm van bellen, en bereikt via de bovenste luchtwegen de luchtpijptakken en de longblaasjes, wat tot irritaties en hoest kan leiden. Op termijn kan dit longkanker veroorzaken. 

De waterpijp verhoogt ook het risico op nog andere aandoeningen, met dezelfde risico’s voor de gezondheid als het roken van sigaretten. Het risico op tabaksverslaving is ook hoog. Bovendien maakt het doorgeven van de waterpijp deel uit van het hele ritueel, en wordt het mondstuk dus gezamenlijk gebruikt. Daardoor kunnen tal van ziektes worden doorgegeven. 

Stoppen met de waterpijp

De beste manier is je risico op kanker te verminderen is om te stoppen met het roken van de waterpijp. Meer informatie over stoppen met roken in het algemeen vind je bij Tabakstop. 

Gevolgen van meeroken met de waterpijp

Wanneer de waterpijp gerookt wordt in een afgesloten ruimte, kan dit schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van wie in de ruimte aanwezig is en zelf niet rookt. Het CO-gehalte bij een niet-roker, die gedurende één uur blootgesteld wordt aan de omgevingsrook van een waterpijp, komt overeen met het gehalte van iemand die actief zes tot acht sigaretten heeft gerookt. Kleine deeltjes in de tabaksrook kunnen irritaties van de ogen, keel en longen veroorzaken, maar ook hart- en longaandoeningen (zoals een astma-aanval). 

Wetgeving

Net als de gewone sigaret mag de waterpijp niet verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. Reclame en promotie voor de waterpijp zijn verboden, en ze valt ook onder het rookverbod in de openbare ruimte. Waar er een rookverbod geldt, is het ook verboden om een waterpijp te roken. 

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op