Verhitte tabak

Sinds enkele jaren is er wereldwijd een nieuw type tabaksproducten op de markt waarbij de tabak niet wordt verbrand, maar enkel verhit: heated tobacco products of verhitte tabak. Bij deze producten wordt een tabaksstick (heatstick) of losse tabak in een elektronisch toestelletje gestopt en vervolgens verhit via een verwarmingselement. De gebruiker inhaleert de damp die daarbij vrijkomt. 

Kankerverwekkend

Volgens de fabrikanten is verhitte tabak een ‘gezondere’ manier van roken, omdat er geen verbrandingsproces plaatsvindt, maar de tabak enkel wordt verhit. Het gebruik van verhitte tabak is wellicht inderdaad minder schadelijk dan het roken van een klassieke sigaret, maar dat betekent niet dat verhitte tabak een veilig product is. Buitenlands onderzoek wijst uit dat ook bij het verhitten van tabak kankerverwekkende en andere schadelijk stoffen vrijkomen. Weliswaar in lagere hoeveelheden dan bij tabakssigaretten, maar dat betekent niet dat het gezondheidsrisico in dezelfde mate lager is. In het geval van kankerverwekkende stoffen kan er ook bij een verlaagde dosis nog een aanzienlijk risico aanwezig zijn.

In eigen land concludeerde de Hoge Gezondheidsraad dat heated tobacco products weliswaar een gunstiger toxiciteitsprofiel lijken te hebben dan hun klassieke tegenhanger, maar zeker niet als risicoloos beschouwd mogen worden. Het is vandaag nog onzeker welke toxische effecten er spelen op korte en lange termijn. Meer onderzoek naar de korte- en langetermijneffecten van het gebruik van verhitte tabak is nodig. Ook de rol van heated tobacco products als middel voor tabaksontwenning is momenteel nog betwistbaar en moet nader onderzocht worden.

Om al die redenen concludeert de Hoge Gezondheidsraad dat het gebruik van verhitte tabak niet mag worden aangemoedigd door maatregelen die ze aantrekkelijker maken dan klassieke tabaksproducten (bijv. via gunstigere fiscale maatregelen) en dat de bestaande wetgeving voor sigaretten ook toegepast moet worden op verhitte tabak.

Verhitte tabak heatstick

Gevolgen van meeroken van verhitte tabak

Wat de passieve blootstelling aan verhitte tabak betreft, lopen de meningen uiteen. Terwijl de Amerikaanse FDA op basis van door Philip Morris International aangeleverde informatie besluit dat de emissie van verhitte tabak in de omgevingslucht tot verwaarloosbare passieve blootstelling leidt, wijzen de auteurs van een onafhankelijke studie uit 2017 erop dat de aanwezigheid van carbonyl in de emissie van verhitte tabak in de omgevingslucht negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de gezondheid van personen die er passief aan blootgesteld worden. Ook hier is verder onderzoek naar aangewezen. 

Wetgeving

In tegenstelling tot in onze buurlanden, zijn  heated tobacco products voorlopig nog niet te koop in België. Verkoop via internet is illegaal. Overal waar een rookverbod geldt, is ook het gebruik van verhitte tabak verboden. 

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op