Immuuntherapie bij spierinvasieve blaaskanker

Als de blaaskanker al is uitgezaaid bij de diagnose, wordt er soms niet geopereerd maar onmiddellijk voor immuuntherapie gekozen. Immuuntherapie (ook immunotherapie genoemd) is een behandeling met medicijnen die onze natuurlijke afweer of immuniteit stimuleren om de kankercellen efficiënter te bestrijden. Voor mensen met uitgezaaide blaaskanker is op dit ogenblik immuuntherapie met het middel pembrolizumab (merknaam Keytruda) beschikbaar.

Bijwerkingen

Over het algemeen geeft een behandeling met immuuntherapie minder bijwerkingen dan chemotherapie. Treden er bijwerkingen op, dan heeft dat te maken met het overmatig werken van het immuunsysteem. Door immuuntherapie leert het afweersysteem de kankercellen te herkennen als lichaamsvreemd. In sommige gevallen worden echter hierdoor ook eigen organen als lichaamsvreemd gezien. Daardoor ontstaat er een afweerreactie tegen deze organen. Dat noemen we een auto-immuunreactie. Deze reactie kan zich op alle organen richten, bijvoorbeeld de huid, darmen, longen, het hart, de gewrichten, ogen en onze zenuwen. Het kan resulteren in bijvoorbeeld huidafwijkingen, diarree, kortademigheid, gewrichtspijnen en extreme vermoeidheid.

Over het algemeen zijn deze bijwerkingen goed te behandelen. Bespreek ze met uw behandelend arts die u raad kan geven hoe u er het best mee omgaat. Soms zal de arts een ander medicijn voorschrijven tegen de bijwerkingen.

Meer informatie