Chirurgie bij spierinvasieve blaaskanker

Voor spierinvasieve blaaskanker volstaat een transurethrale resectie niet en is een radicale cystectomie (volledige operatieve verwijdering van de blaas) nodig. Bij die ingreep worden ook de lymfeklieren in de buurt verwijderd.

Bij mannen wordt de prostaat mee weggenomen. Als bij vrouwen de blaas helemaal weggehaald moet worden, verwijdert de chirurg soms ook de baarmoeder, eierstokken en de voorwand van de vagina die vlak bij de blaas liggen.

Urinestoma of vervangblaas

Als de blaas volledig verwijderd is, moet de urine langs een andere weg naar buiten. Dat kan met een urinestoma of urostoma of met een vervangblaas of neoblaas.

Bij een urinestoma wordt een soort buisje gemaakt van een stuk uit de dunne darm. Het ene uiteinde van de darm sluit de chirurg af en daarin worden de urineleiders ingeplant die van de nieren komen. Het andere uiteinde van het stukje darm wordt met de huid verbonden zodat er een kunstmatige uitgang komt waarlangs de urine via de buikwand weg kan uit het lichaam. Een zakje op de buik vangt de urine dan op.

Onder bepaalde voorwaarden kan er een vervangblaas aangelegd worden. Ook dan wordt van een stuk darm een reservoir gemaakt om de urine op te vangen, maar die wordt rechtstreeks aangesloten op de urinebuis. De patiënt moet dan onder andere door kinesitherapie leren hoe hij die nieuwe blaas leegmaakt.

Vraag aan je arts waarvoor jij in aanmerking komt en met welke mogelijke neveneffecten je rekening moet houden. Soms zijn de twee opties mogelijk en hangt de behandelingskeuze helemaal af van je eigen voorkeur.

Complicaties

Behalve de problemen van een stoma (zoals kans op infectie of urinelekken) is impotentie een belangrijke en veel voorkomende complicatie van een blaasverwijdering bij mannen. Als bij de operatie de zenuwen die essentieel zijn om een erectie te krijgen, niet gespaard kunnen worden, kan de patiënt vanzelf geen erectie meer krijgen. Je arts bespreekt voor de ingreep uitgebreid het te verwachten hospitalisatieverloop en de mogelijke complicaties, zodat je goed voorbereid bent.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Johan Van Dyck en prof. dr. Hendrik Van Poppel
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op