Wat als je door chemotherapie te weinig witte bloedcellen hebt? Kun je zelf iets doen aan je bloedwaarden?

Zelf kun je tijdens een kankerbehandeling niet veel doen om je bloedwaarden op peil te houden. Als je witte bloedcellen héél laag staan, kan je wel enkele zaken doen om het risico op een infectie te verminderen.

Als je witte bloedcellen héél laag staan zoals na een stamceltransplantatie of een behandeling voor leukemie, krijg je mogelijk het advies om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden om het risico op een infectie te verminderen. Voorbeelden van zulke voedingsmiddelen zijn slaatjes, ongepeld fruit, levende yoghurt en roomijs. Het is dan ook beter om heropgewarmd voedsel te vermijden en alles goed door te koken. Voor de meeste mensen die chemotherapie krijgen, zijn deze voorzorgsmaatregelen niét nodig, ook met lage bloedwaarden niet.

Vraag aan je arts of je je voeding moet aanpassen, en meld hem altijd in alle openheid welke andere geneesmiddelen of voedingssupplementen je neemt. Die kunnen immers het effect van de chemotherapie beïnvloeden. Sint-janskruid bijvoorbeeld vermindert de doeltreffendheid van chemotherapie.

Een goeie handhygiëne (vaak de handen wassen) kan ook helpen om infecties te voorkomen. In de periode dat het aantal witte bloedcellen het laagst is, kun je ook het best grote groepen mensen of kleine ruimtes met veel mensen vermijden.

Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op