Kun je na een prostaatoperatie nog een erectie krijgen en klaarkomen?

Een operatie aan de prostaat kan gevolgen hebben voor je seksuele leven. Bij sommige mannen zijn de gevolgen miniem, bij andere is de impact groter. Veel hangt af van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt.

Aan weerszijden van de prostaat lopen zenuwen die essentieel zijn om een erectie te krijgen. Als prostaatkanker in het vroegste stadium wordt ontdekt, kunnen deze zenuwen meestal gespaard worden. Als de tumor al groot is en via de zenuwen buiten de prostaat dreigt te groeien, zal de chirurg één of beide zenuwbundels moeten wegnemen om de tumor veilig en volledig te verwijderen. Dat kan tot gedeeltelijke of volledige impotentie leiden. Afhankelijk van de ernst van de beschadigingen, kunnen dergelijke erectieproblemen soms verholpen worden. Bijvoorbeeld met erectiepillen of door injecties in de penis. Vraag uitleg hierover aan je uroloog.

Als de prostaat is weggenomen, kun je nog een orgasme krijgen, maar dat is een ‘droog’ orgasme. Je komt dan wel klaar met alle daarbij horende gevoelens, maar er is geen zaadlozing. Na de operatie zijn de meeste mannen de eerste acht tot negen maanden wel minder potent, maar dat verbetert nadien vanzelf weer.

Normaal gezien heeft een prostaatoperatie geen invloed op het libido. Een verminderd libido kan wel het gevolg zijn van aanvullende hormoontherapie. De zin in vrijen vermindert of verdwijnt dan.

Als je na de operatie beperkingen op seksueel gebied ondervindt, raden we je aan om daar heel open over te praten met je partner. Al is het soms moeilijk, toch kan het helpen om elkaar te vertellen waar je behoefte aan hebt en waarover je je onzeker voelt. Misschien zijn de veranderingen zo ingrijpend, dat je uitkijkt naar steun en advies van anderen. Aarzel dan niet om hulp te vragen aan lotgenoten, je arts of een seksuoloog.

Tip: in de gespreksgroep ‘Prostaatkanker en seksualiteit’ op Kanker.nl kun je je ervaringen over seks en prostaatkanker delen met lotgenoten. Je moet je dan wel eerst even registreren als deelnemer van kanker.nl.

Met dank aan dr. Alain Bols
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op