Om een kankerdiagnose te kunnen stellen zijn verschillende onderzoeken nodig, zoals een echografie, punctie en/of biopsie, CT-scan, MRI, PET-scan ... Na een biopsie neemt het weefselonderzoek ook enkele dagen in beslag, omdat het weefsel moet worden bewerkt voor de patholoog (gespecialiseerd dokter die cellen en weefsels onderzoekt) zijn verslag kan maken.
Om jou de meest optimale behandeling te kunnen voorleggen, is er daarnaast ook overleg nodig tussen zorgverleners van verschillende disciplines (patholoog, medisch oncoloog, orgaanspecialist, chirurg, radiotherapeut …). Zo’n multidisciplinair overleg vraagt ook tijd. Als er een katheter nodig is om de medicijnen toe te dienen, vraagt het ook weer enkele dagen extra om de plaatsing ervan in te plannen.
Enkele weken tijd tussen de diagnose en de start van de behandeling zijn dus normaal. En die tijd is er meestal ook: de meeste kankers doen er jaren over om zich te ontwikkelen. De kans dat de tumor in enkele weken plots heel sterk groeit of dat hij uitzaait, is klein. De arts zal ook geen weken wachten als hij van mening is dat deze wachttijd de kans op een succesvolle behandeling verkleint.
Veel patiënten zeggen dat wachten op de diagnose en de onderzoeksresultaten de meest stresserende periode van hun behandeling is. Het is dus normaal als die weken jou ongeduldig of angstig maken. Zeg dat gerust tegen je arts. Het kan ook helpen om met de arts de vermoedelijke wachttijd te bespreken. Zo kun je beter inschatten hoelang je moet wachten op meer nieuws.